En soms op een kiwi…

Beeeeeh!

Ik lees mijn dochter elke avond voor. In de donkere wintermaanden van 2009 is het boekje ‘Een muts voor de maan’ favoriet. Krokodil, aap en kip maken zich zorgen over de warmtehuishouding van het nachtelijk oog en proberen hem een muts, wanten en sjaal te bezorgen. Ik zal jullie het hele verhaal besparen maar uiteindelijk slaagt de missie en heffen onze vrienden blijgemoed het volgende lied aan: ‘maan, maan, lieve maan, soms lijk je op een appeltje en soms op een banaan’. Juultje kijkt bij de eerste woorden al ondeugend naar me op en kan haast niet wachten om toe te voegen ‘ (…) en soms op een kiwi’. We schateren het dan allebei uit van het lachen en verzinnen er daarna nog lustig op los.

Waarmee ik maar wil zeggen dat niets hoeft te zijn wat het lijkt. Het is maar wat je erin ziet en wat je wilt geloven. Volgens mij gaat het zo ook met crises. De ene recessie is de andere niet. Natuurlijk liegen cijfers niet en ook de maan in ons verhaal blijft de maan. Toch weiger ik mee te gaan met doemdenkers en putpraters. En nee, ik ben niet naïef en negeer ook de feiten niet. Waar ik wel in geloof is de microkracht van het gezin die ons door deze tijd gaat loodsen. Een crisis zorgt ervoor dat je gedwongen wordt om anders naar zaken te kijken, dat je je creativiteit aanspreekt en het zorgt dat innovativiteit weer een kernbegrip wordt. En het maakt je bewust van de echt belangrijke zaken in het leven, zoals een dochter die met rode konen in bed ligt te stuiteren van het lachen om haar eigen grap.

En daar ligt de basis voor een prachtige toekomst. Draai eens dingen om, leer simpele dingen waarderen, word blij en ga aan de slag! Wedden dat als we elkaar volgend jaar spreken de kiwi’s weer tot aan de maan groeien?