Pinkpop 2009

Ik denk dat dit mijn zevende Pinkpop was. Midden jaren tachtig was ik er een paar keer bij in Geleen toen oa. The Cure, The Cult, Doe Maar, The Simple Minds, Men at Work en de Fine Young Cannibals op het podium stonden. Leuk festival, niet zo druk. In de jaren negentig ben ik niet meer geweest omdat ik het te alternatief vond worden. Dat is in ’98 of ’99 veranderd toen o.a. Robbie Williams en Faithless hun intrede deden. In die jaren daarna heb ik een keer een driedaagse meegemaakt en ging ik bijna elk jaar. Mede ook door mijn toenmalige vriendin J. Na een aantal Pinkpoploze jaren was ik ook dit jaar weer in Landgraaf.
Samen met mijn broer en zijn vrouw en Wendy hadden we een heerlijk zondag. Het publiek is door de jaren heen wel veranderd. Je ziet steeds meer hippe dertigers en veertigers en steeds minder (of bijna helemaal niet meer) alternatieven of echte festivalfiguren. Dat is wel enigszins jammer. Als ik mezelf wil zien kijk ik namelijk wel in de spiegel!

Ik had mijn kaartje gekocht omdat ik twee acts heel erg graag wilde zien. Depeche Mode en Madness. Helaas kwamen onze electronische dancevrienden niet en dat was jammer. Krezip maakte echter veel goed. I would stay roept herinneringen op aan mijn vader, omdat dit een hit was in de tijd van zijn overlijden. En ik moest echt een traantje wegpinken toen Jacqueline’s zoontje even op het podium verscheen. Dat maakte het persoonlijk, maar dat was hun optreden toch al. Het enthousiasme droop er vanaf. Geweldig om mee te maken.

Dan mijn vrienden van Madness. Ze zijn helaas de gekte voorbij, al kan dat eigenlijk ook niet meer als je al zo oud bent (hun laatste optreden is van 1981, toen ik thuis hemel en aarde bewoog om naar Geleen te mogen gaan, maar dat zat er helaas niet in). Toch waren met name de oude nummers erg aangenaam om te horen en roeleerde de Nutty Sound bijna net als vroeger (de mannen zijn wat trager natuurlijk). Het is bewonderenswaardig dat ze nieuw werk maken en hun nieuwe CD krijgt goede recensies maar ik kwam toch vooral voor de nostalgie. Maar super geweldig om mee te maken en Madness is een van de groepen die mijn Grand Slam vormen. De vier groepen die ik ooit live wil(de) zien. Simple Minds heb ik al vaak zien optreden, Queen 1 keer in Leiden (ik dacht 1981) en Madness dus in 2009. Op het verlanglijstje staat nog steeds The Police en daar hoorde eigenlijk ook Joy Divison bij (maar het lijkt me duidelijk dat zulks niet meer kan).
Over die laatsten gesproken. White Lies in de 3FM tent was voor mij de ontdekking van Pinkpop 2009. Het lijkt echt een beetje op mijn oude helden van Joy Division en klonk geweldig in de uitpuilende tent. Het album is op iTunes inmiddels aangeschaft en er zitten juweeltjes bij! Stiekem dus toch de grand slam een klein beetje volgemaakt.

P.S. Kan de organisatie de volgende keer de bewegwijzering naar de parkeerplaatsen duidelijker maken? Nu waren we een dik uur onderweg zonder enige vorm van symbolische hulp. De medewerkers en een taxichauffeur deden gelukkig wel hun job, anders hadden we nog rondgelopen.