Tags

Related Posts

Share This

Trouvailles (3) Buurman en Buurman

Bron: www.vpro.nl

Bron: www.vpro.nl

Omdat ik dubbel tientjeslid (euh, 6 Euro 80 lid) van de VPRO ben krijg ik eenmaal per jaar een geschenk, lees twee cadeaus. Waarvan ze dat doen is een raadsel, maar blijkbaar is mijn naam meer waard dan mijn pecunia. Dit jaar koos ik voor een DVD van ‘Buurman en Buurman’. Leek me leuk voor Juultje. Deze Tsjechische animatie is ooit door de kinderen van ‘Villa Achterwerk’ gekozen tot beste kinderprogramma ooit. En terecht! Wat fijn dat Juultje ook helemaal verslaafd is aan deze twee (on)handige mannen.

Nico eat your heart out, want deze mannen weten van aanpakken. Alleen in de Nederlandse versie wordt er gesproken. De stemmen worden verzorgd door Kees Prins en Simon van Leeuwen. Het ietwat archaïsche stemgeluid van beide heren maakt de serie nog mooier: ‘Even het keukenzinkje verplaatsen’.

In elke aflevering klussen beide buurmannen, alleen gaat dit vaak op een grappige manier volkomen mis. Het schuren van de vloer leidt tot een gat in het beton en het behangen van een kamer wordt op diverse, steeds gecompliceerdere manieren aangepakt. Uiteindelijk komt het allemaal goed. Hun lijfspreuk is “A je to” (Tsjechisch voor “Dat is alles” ).

Het is een enorme verademing dat deze filmpjes uit midden jaren zeventig nog zo leuk kunnen zijn! Studio 100 wordt zo een beetje plastic en veel kindertelevisie onecht. Dit is met liefde en puur ambachtswerk gemaakt. Ik droom nostalgisch weg naar een andere tijd en schrik op als mijn dochter (van 2006) onbedaarlijk lacht om de rare fratsen en vreemde capriolen van deze twee helden! Heerlijk!

Hieronder ‘the making of’ en een aflevering. ‘A je to!’

“The making of”

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=mvQrhdh1tTY]

“De schilderklus”

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=zYuGSb7gKbk&feature=related]