Tags

Related Posts

Share This

De buurvrouw van een paar deuren verder…

Nadat ik vroeger op de lagere school mijn rapport kreeg ging ik heel de buurt af om mijn cijfers te laten zien. Waarom die traditie bestond weet ik ook niet meer maar ik had altijd goede cijfers dus ik haalde heel wat appels, kwartjes en aaien over de bol op. Het was ook altijd leuk om eens bij die mensen binnen te komen en te zien hoe het er daar uitzag. Dat gold, ook toen al, voor de schoenen. Eén beeld stopte ik weg, diep in de krochten van mijn geheugen. De buurvrouw van een paar deuren verder droeg namelijk Birkenstocks. Ze was destijds (jaren zeventig) ook het prototype Birkenstockdraagster. Eind dertig, corpulent, een keer per week naar de kapper voor een haarspoeling, huisvrouw en niet gevoelig voor mode; kleding moest functioneel zijn. De slipslappende stukken kurk met een bandje boden voldoende soelaas om het te zware lichaam huishoudelijke taken te laten doen. Ze had overigens meerdere paren. Het ergste was nog dat die onder de verwarming in de keuken stonden, zodat mijn blik en mijn hersenen werden vervuild met ingedroogde zwarte tenen in het voetbed van de slippers. Gadverdamme!

Een jeugdtrauma verwerk je doorgaans langzaam, maar ik ben oud genoeg om zulks geheel verdrongen te hebben. Tot een paar jaar geleden. De überhippe Wendy schafte haar eerste paar een aantal jaar geleden aan. Ik kwam thuis en dacht dat ik in ‘back to the future’ was beland. Gelukkig ziet Wendy er een stuk beter uit dan de buurvrouw, dus ik was snel terug op aarde, maar alle zwartetenentrauma’s kwamen direct weer terug. Ik troostte me met de gedachte dat Wendy een early adaptor is en dit over kon waaien. Maar dit jaar bleek niets minder waar. Elke zichzelf respecterende vrouw dacht dat ze leuk, modern en hip was als ze de meeste waanzinnig gekleurde Birkenstocks aan haar vaak slecht gesoigneerde voeten droeg. Aaaaaaargh! VROUWEN HOU TOCH OP! BIRKENSTOCKS ZIJN LELIJK!

Giet ze in goud, maak ze zilver, zorg zelfs dat die tenen niet inbranden, ook dan blijven het achterlijke, ouderwetse, lelijke en onelegante monsters. Slippers uit de krulspeldengeneratie vrouwen die poetsten, hun man behaagden (?) en het eten kookten worden never, ever, niet hip. Ik begrijp best dat jullie vrouwen een fout hebben gemaakt en nu pas inzien dat dit ook echt niet kan. 31 augustus roep ik dan ook uit tot de ‘Grote Birkenstock apologize day’. Komt allen naar Het Gerarduspark en gooi uw slippers op de stapel. Ik zal ze , geblinddoekt uiteraard, ritueel en al jiha-end verbranden!