Recensie: Mobiel internet in het buitenland? #droam on!

Ik volg Phillip Actor op Twitter. Deze geboren ondernemer claimde de oplossing voor hoge kosten van mobiel dataverkeer in het buitenland te hebben. Ik ben iemand die gewoon altijd en overal online wil zijn en de hoge kosten weerhielden mij van die online droom in het buitenland. En hoewel ik eerst sceptisch was, overtuigde Phillip me na een nachtelijke discussie. Tijdens mijn 5-daagse trip naar Berlijn ging ik met een #droam op stap.

Wat is het? Simpel gezegd een gehuurd apparaatje (MiFi) dat middels een door Attore BV geregelde simkaart 3G signaal overzet in een WiFi signaal, zodat je overal binnen het bereik van dat apparaatje wireless internet hebt. Zie hier de uitleg.

Wat kost het? Een starttarief van iets minder dan 30 Euro en daarna Eur 1,19 per dag voor 50Mb. Dat laatste is vaak meer dan voldoende voor websites, Twitter en GPS. Het blijft oppassen met foto’s. Daarna kost het namelijk 1,19 per Mb (nog altijd goedkoper dan bv. T-Mobile dat per Mb 2 euro berekent).

Het grote voordeel Je hoeft je niet meer druk te maken over de kosten en kunt gewoon overal waar je wilt mobiel zijn. Inchecken op FourSquare, blogjes doorsturen, Tweets posten en in een vreemde stad gebruik maken van de kaarten onder de GPS module. Verder kun je natuurlijk overal waar je maar wilt websites bekijken, informatie ophalen waar je bent, etc. Dat maakt het bezoeken van een buitenlandse stad veel leuker en je hebt geen zorgen over de kosten. Je koopt dus gewoon zorgeloze internetmobiliteit. Top! Dit is met name voor bedrijven ook een uitkomst.

De nadelen 1. Het instaptarief is hoog. Hierdoor is een trip van 5 dagen niet voor iedereen aantrekkelijk. Bij meer dan een week kom je als grootgebruiker m.i. altijd beter uit. Niet alleen met kosten maar ook met bereikbaarheid. 2. De batterij gaat zo’n 4 uur mee. Dat is jammer, met name omdat ik er nu aan moest denken om het apparaat soms uit te zetten, terwijl ik dat natuurlijk eigenlijk niet wil. Eigenlijk zou zo’n kastje 16 uur moeten draaien op 1 lading. 3. Het terugsturen. Er zou een standaard verpakking moeten komen waardoor je het geheel niet als pakketje terug hoeft te sturen. Het gaat nl. ook om de kosten en bijna 5 Euro extra is op het totale huurbedrag erg veel.

Conclusie: als je net als ik gewoon gebruik wilt maken van mobiel internet in het buitenland en tevens behoorlijk wat gebruikt is het een topoplossing. Mijn trip naar Berlijn werd er veel leuker van! Aanrader dus!