Daarom hou ik zo van Eindhoven: Dutch Design Week 2010

Transcript van mijn ED Blog

The Dutch Design Week. Voor mij een van de hoogtepunten van het Eindhovens evenementenjaar. Sterker nog: dit is een Nederlands topevent dat zelfs internationaal stevig op de kaart staat. Het is een van de redenen waarom ik Eindhoven zo’n topstad vind.

Vandaag was de eerste dag van dit negendaags designfestijn. Meteen maar van geprofiteerd. Ik startte vroeg en klopte om half elf al aan de deur op Strijp-R, waar het nieuwe werkstulpje van Piet Hein Eek staat. Wat een genot moet het zijn om hier van hout en staal mooie dingen te mogen maken. Een geweldige vibe, een prachtige grote hal en meubels en kasten om je vingers bij af te likken. Mijn dochter zag deze auto wel zitten. Papa gaat sparen (EUR 3.895,-).

DDW1

Daarna Naar het klokgebouw. Daar is van alles te zien van gevestigde designstudio’s tot individuele designers. Mooie ervaring in ‘De Ruimte’ gehad op de vierde etage (nummer 225). 

Leuk allemaal daar. Toch lonkte de ‘Graduation Show’ in de Witte Dame. Ik ga hier al jaren heen en kom er steevast blijer uit dan ik er ingegaan ben. Hier worden de afstudeerprojecten van de Design Academy tentoongesteld. Ook de IM masters tonen hun kunsten. De Masterafdeling is taaier, maar ik zou dolgraag zo’n verdieping doen. Geweldig om zo conceptueel, bijna filosofisch te denken.

Het is indrukwekkend om te zien hoe deze jonge mensen anders naar de wereld kijken, met oplossingen komen, vernieuwend zijn maar vooral met een open blik de toekomst aanschouwen. De meeste afgestudeerden staan bij hun eigen project en je kunt ze dus gewoon aanraken en vragen stellen. 

Ik nam een gratis ‘Design Ride’ naar de Witte Dame en de chauffeur (een vrijwilliger van een Eindhovense vereniging) en ik constateerden dat het jammer was dat niet meer ‘gewone’ Eindhovenaren naar de Design Week kwamen. 

Er waren weer vele fantastische projecten te zien op ‘Graduation’. Een volkomen arbitraire top 3.

3. Jeremie Cornelissen

Jeremie ontwierp een deur met 150 handvatten. Deze staan voor de 150 goede bacteriën die een mens bij zich draagt. Mensen zijn vaak bang om vieze klinken aan te raken. Deze deur biedt keuze. Aan de achterzijde staan de bacteriën allemaal beschreven. Inventief.

DDW2

2. Chaim Becker

Plassen in het openbaar mag niet, leidt tot schade en stinkt. Chaim probeert dat allemaal om te draaien door een coating te ontwerpen waardoor plassende mannen teksten kunnen achterlaten op de muur. De mogelijkheden zijn eindeloos; reclame, plassen met nummers, logo’s van voebalclubs, etc. Hilarisch idee!

DDW3

1. Eveline Visser

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik haar al eerder sprak over dit project. Maar zij wil het Eindhovens Stadhuis weer terug laten komen als ‘voetbalkooi.’ Ik blogde al eerder over dit gesloopte icoon van Eindhoven. De huidige sportplaatsen zijn saai en gewoon. Door ze te bouwen als iconen van een stad combineer je cultuurhistorie, sport en fleurt de openbare ruimte op. Je zou zelfs in zo’n kooi een filmvoorstelling kunnen houden. 

DDW5

Speciale vermelding; social design

Op het stadhuisplein kun je de genomineerden voor de Dutch Design Awards bekijken. Ik was onder de indruk van de video van Studio Rocco Verdult. De opdracht was om de mensen van de Rotterdamse Afrikaandermarkt meer bij hun buurt betrokken te maken. De gestreepte tasjes van de markt inspireerde hem om voetbalshirts te maken. Hij vroeg vier marktkooplui om de shirts te ‘sponsoren.’ Liet de jeugd omroepen dat er een voetbaltoernooitje werd gehouden en zo kon het zijn dat na een succesvol vierpartijentoernooi de jongens van ‘Demirci Gebakken Vis’ met de cup gingen lopen. Mooi om te zien dat design ook kan zorgen voor sociale cohesie en interactie.  

DDW4

 

Voor nog meer impressies zie mijn Posterous blog of, nog beter, ga zelf kijken!

Een kritische opmerking. Als je design echt dichter bij de ‘gewone Eindhovenaar’ wilt brengen zorg dan dat er ook Nederlandse beschrijvingen zijn bij de ‘Graduation.’ Mij maakt het niets uit, maar zonder de beschrijving kun je een project moeilijk duiden en velen beheersen het Engels onvoldoende.