Madiwodovrijzazo.

Foto: Koen Suyk

Bij het gasbedrijf werken mensen op zondag zodat bijvoorbeeld de pastoor zijn kerk kan verwarmen en voor de mis nog even een eitje kan bakken. De kroegen zijn ook open op zondag en in ziekenhuizen wordt er op deze dag gewoon gewerkt. Pompstations openen hun deuren vaak 24 uur en de friettent draait op de dag des Heren overuren.
Politieagenten bewaken de orde. Evenementen draaien op studenten, voetbalkantines verkopen bier bij de vleet en de treinen en vliegtuigen rijden en vliegen dat het een lieve lust is. In de stations vliegen de broodjes over de toonbank. In een museumcafé wordt een kopje koffie gedronken en de internetwinkels zijn 24 uur per dag open.

Gelukkig trad er een liberale MP aan. De Partij Van de Vrijheid steunde zijn minderheidsregering dus dan denk je al snel aan het VVD standpunt van voor de verkiezingen: ‘shoppen is ook zondagsrust.’ Eindelijk mogen ondernemers die dat willen op zondag gewoon ondernemen. Eindelijk mogen, buiten de genoemde zaken, alle zaken open!

Zou je denken.

Niets is echter minder waar. Ook dit kabinet is tegen een vrije opening op zondag. Dus friettenten wel maar supermarkten niet. Wel licht in de kerk maar niet in de plaatselijke buurtsuper. Ik ben voor het volledig vrijlaten van openingstijden. Ik hoor vaak mensen beargumenteren waarom dat fout zou zijn. Een paar voorbeelden.

Mensen kunnen hun boodschappen ook op koopavond en zaterdag doen.

Dat klopt. Maar als daar een dag bijkomt om te kiezen vind ik dat alleen maar prima.

Mensen hebben rust nodig.

Een zeer betuttelende stelling. Mogen de mensen dat zelf weten? De enorme belangstelling als de winkels wel open zijn bewijst dat er in ieder geval een behoefte is om te shoppen. En misschien vinden sommige mensen wel rust bij winkelen. Ikzelf word er persoonlijk rustiger van als ik weet dat de winkels open zijn. En mensen hoeven niet gestrest per se op zaterdag of koopavond boodschappen te doen.

Die kassameisjes en winkeljongens moeten dan op zondag werken, dat is zielig.

Voor zover ik weet is niemand verplicht om op zondag te werken en wordt ook niemand gedwongen om meer dan 40 uur te werken. Sterker nog, ik hoor van diverse kassameisjes (vaak studenten) dat ze graag op zondag werken.

Het is oneerlijke concurrentie voor de kleine zelfstandige.

Ik begrijp heel goed dat de kleine zelfstandige niet zeven dagen per week open kan zijn. Maar ook dat hoeft niet. Als het patroon van consumeren verschuift moet je als ondernemer mee in de vaart der volkeren, het is immers je zelfgekozen boterham. Ga alleen open als je geld kunt verdienen en sluit als dat niet zo is. En je kunt er zelfs voor kiezen om niet open te gaan op zondag. Als je product of dienst dermate uniek is dan komen de klanten wel op de door jouw gekozen openingstijden. Ik was onlangs in New York en daar zijn veel winkels zelfs 24 uur open. Ik kan u zeggen, het barst daar van de kleine zelfstandigen. Veel meer dan hier. En uiteindelijk is het ook oneerlijke concurrentie om een groep kleine zelfstandigen te bevoordelen boven een groep grotere ondernemers. Door die ruime openingstijden in de VS zijn trouwens veel mensen aan een baan geholpen.

Ik hoor graag van mensen waarom zij tegen een vrije openstelling op zondag zijn. Ik zie grote voordelen. Voor de economie, voor het gemak en gewoon als liberaal. Ik denk er zelfs aan om een burgerinitiatief te starten. Laat maar weten, ik ga graag de discussie aan.

P.S. Tot die tijd vind je hier of je favoriete Appie open is op zondag. Ik hoop dat deze site ooit niet meer nodig zal zijn!