De tientjesterugbrenger


Ergens in oktober meldde een goede kennis van me op Twitter dat ze 20 Euro had gegeven aan een man die aan de deur kwam met een zielig verhaal. De man vertelde dat hij geld nodig had om een taxi te betalen om zijn zieke vrouw in Helmond te kunnen bezoeken. De reacties op haar vraag of ze er verstandig aan had gedaan waren overwegend negatief. Mensen verklaarden haar collectief voor gek. Er bleek in Eindhoven een tientjesoplichter actief die steevast hetzelfde verhaal ophing. Ik vond de actie juist getuigen van naastenliefde en bood direct aan dat als het om een oplichter ging ik de helft zou vergoeden. Helaas moest ik het tientje overmaken en deed zij aangifte van flessentrekkerij. De tientjesoplichter werd later gepakt. Case closed.

Tot vanmorgen.

Tot vanmorgen dezelfde man bij haar aan de deur stond en het geld terug kwam brengen. Hij had wat moeite gehad met de politie en de sociale dienst en maakte zijn excuses. Met ‘God bless you’ maakte hij zich weer uit de voeten. Ik ben echt gek op dit soort kleine lichtpuntjes in het leven. Cynici en zwartkijkers hebben gelukkig niet altijd gelijk.