Berceuse presque nègre

 

In tegenstelling tot deze titel zijn de gedichten van Paul van Ostaijen van een heerlijke simpelheid. Ik lees ze mijn kinderen graag voor. De sjimpansee en  ‘Marc groet ‘s morgens de dingen.’ Die raakten me vroeger al. Nee, ze maken me vrolijk. De klanken, de vorm, de simpelheid, de vanzelfsprekendheid, het dadaïstische. Of het gewone. Gewoon simpel gelukkig. Heerlijk!

Berceuse presque nègre

De sjimpansee doet niet mee
Waarom doet de sjimpansee niet mee
           De sjimpansee
                is
          ziek van de zee
Er gaat zoveel water in de zee
Meent de sjimpansee

Marc groet ‘s morgens de dingen

Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem
ploem ploem
dag stoel naast de tafel
dag brood op de tafel
dag visserke-vis met de pijp
en
dag visserke-vis met de pet
pet en pijp
van het visserke-vis
goeiendag

Daa-ag vis

dag lieve vis
dag klein visselijn mijn