Tips Dutch Design Week 2013; VAN #DDW13 NAAR #IFW14

 

2013-10-24_1729Ik ben een fan van de Dutch Design Week. Ga al ruim 10 jaar naar de Graduation en de catalogi pronken in mijn kantoortje op Strijp S. Ik ben zo’n fan omdat de hele stad bruist van de energie. Jonge mensen bij de Design Academy die na hebben gedacht over een andere, betere toekomst en dat voluit etaleren. De sfeer van onafhankelijkheid en vrijheid die uit de barbecueblokjes op Sectie-C omhoogdwarrelen. Eindhoven is even Babylonië, maar dan zonder de spraakverwarring, want iedereen spreekt dezelfde taal. De taal van de toekomst, van oplossingen, van geloof en van positiviteit. Dus Dutch Design is wat achterhaald. Het is International Feelgood Week in Eindhoven.

Mensen vragen me veel om tips. Ik hou zelf erg van het conceptuele en filosofische. Daar zal ik jullie hier niet mee vermoeien. Heb de tips ingedeeld op locatie voor het laatste lange DDW weekend en een beetje wat daar te doen is. Ik kan het wel zeggen maar je moet het natuurlijk zelf gaan beleven! Zondag rijd ik trouwens weer in een van de Design Rides en breng ik je er graag ook nog eens zelf naar toe!

NATLAB (STRIJP S)

IMG_4873IMG_4867Eigenlijk zou je dit weekend een stoeltje, koffie en broodjes mee moeten nemen en je in een mooi hoekje tegen het Klokgebouw posteren. Je ziet dan exact waarom de Design Week zo leuk is en zoveel verschillende mensen trekt. Het is druk in het Klokgebouw. Toegankelijke toepassingen. Het is ook druk bij de Urban Shopper, de jurken van Maxima, Agri meets design én in het NatLab waar tegenwoordig Broet, Baltan en de Plaza Futura zijn gevestigd. Het is niet alleen open huis zodat je de nieuwe locatie met 5 zalen kunt bewonderen maar kijk zeker ook even in de kelder waar afstudeerders van AKV St. Lucas laten zien dat ook zij weten wat er speelt in de samenleving en nadenken over verbeteringen. Mijn favoriet: ‘Food for thought’ van Doreen van den Broek. En als je dan toch met voedsel bezig bent. Je kunt daar je eigen pizza ontwerpen én af laten bakken! Smakelijk!

TU/e

IMG_4917Wat een verrassing was dat! Het begint al buiten voor het hoofdgebouw. Drie containers vol innovatieve ideeën van studenten. Van het helpen van Alzheimer-patiënten tot een massagestoel voor in de auto. Ook staat er buiten een nano-supermarkt, licht door wind en een heuse publieksparticipatiediscotent! Ga vooral ook naar binnen. Meer dan 20 geweldige projecten met concrete toepassingen. Mijn favoriet daar is vakgerelateerd, een geprojecteerde kaart van Eindhoven waar de realtime hotspots op staan zodat je op je telefoon kunt zien wat daarover wordt getweet of gezegd. Maar ik was ook onder de indruk van ‘The Intimate Service’ waar je met een app een handgebreide trui uit alle delen van de wereld kunt bestellen en ook nog kunt aangeven aan de breister hoe je hem draagt zodat zij daar dan weer rekening mee kan houden. Alles gezien? Eet dan een (nep) in vitro vleesijsje! Ik nam de pandachoco! Ook weer smakelijk!

NRE TERREIN

IMG_4937Weer zo’n gaaf oud industrieel terrein dat herontwikkeld wordt. De mooiste tijd in zo’n herontwikkeling is eigenlijk nu. Het rauwe casco staat en de eerste creatieven nemen bezit van het terrein. Er heerste een Berlijnse sfeer. Nul Zes heeft een geweldig jazzy café open met de beste koffie van de DDW! Bij Kelderman En van Noort kun je in de blue room ‘s avonds stamppot eten en in de ruimte ernaast presenteren designers hun kunsten. Achterop het terrein bevindt zich nog een geheimzinnige loods met twee heren en een oase aan mooie producten.

SECTIE-C

Pak een Design Ride en laat je er naar toe rijden. Dompel je onder in de relaxte sfeer. Geniet van mooie dingen, pak een pilsje en eet een hapje.

DE KAZERNE

Eindelijk mag je er weer eens in. De oude marechaussee kazerne op de hoek van de Paradijslaan en de Grote Berg. Wordt verbouwd binnenkort maar is nu nog een geweldig mooie hangout en er is design te zien. Besteden aandacht aan je koffie en thee. Echt even kijken!

WITTE DAME

Graduation. Must See. Punt.

MU

Mu heeft altijd iets speciaals. Deze keer opnames van een heuse sitcom. Met 4 decors wordt een echte design comedy opgenomen. De acteurs zijn stoelen of stoelen zijn acteurs. Anyway. Je moet er gewoon bij zijn. Opnames vinden dagelijks plaats van 14-16 uur.

TAC

In het TAC zit Zona Ventosa. Heerlijk knus en toegankelijk. 80 designers uit 18 landen presenteren hun werk en er is een design winkel. Je dwaalt door de krochten van wat eens de Philips Personeelswinkel was en valt van een gelikte presentatie in een werkplaats en van een doe-omgeving in een nadenkplaats. Goeie sfeer. zeker even doen! En het volgende zet zeker tot nadenken. Alle eetgelegenheden in een straal van 500 meter rondom de bibliotheek. Hoeveel denk jij dat het er zijn?

STEENTJESKERK

Als je binnenkomt denk je ‚wow!’ Prachtig gecureerde tentoonstelling van niet alledaagse kunst en design. Het haalt je uit je comfortzone. Bevreemdend. Ik zou vooraan even gaan zitten en een lekker hapje bestellen om zo rustig deze enorme ruimte op je in te laten werken. Sla vooral de bijzondere fietsen linksachter op het altaar niet over! ‚Paradise Reset_Last Supper’ is de veelzeggende en terechte titel van deze tentoonstelling.

PIET HEIN EEK (STRIJP-R)

Dit jaar alleen nog met de design ride geweest. Maar PHE is altijd een aanrader al is het alleen al om die mooie winkel om de fabriekshal te zien kronkelen.

DESIGN RIDES

Dat zijn dus die mini’s met rare dingen op het dak. Gratis van de ene naar de andere DDW locatie. De chauffeur is een vrijwilliger en op bijna zeker een trotse Eindhovenaar. En op zondag kun je mij breed lachend in een van die taxi’s treffen.

GEHEIMTIP

In de Lichttoren op de eerste etage een prachtige presentatie van Vlisco. Mooie stoffen, mooi gecureerde tentoonstelling. Pak daarna de lift naar boven. Bij OverViewOver presenteren lokale designers zich en het uitzicht over de stad vanaf het balkon van de Lichttoren is fenomenaal! Doe Marlou en Babs de groeten!

STADHUIS (PLEIN) DDW FOR KIDS

Ook aan de kleintjes is gedacht. Op het stadhuisplein kunnen ze een designding rijgen en binnen zijn diverse workshops en doe dingen. Bouw je eigen windmolen!

DESIGNHUIS

Het mooie van deze tentoonstelling over ‘health and design’ is dat het na DDW nog doorloopt. Toch zou ik nu al even gaan kijken. De expositie roept vragen op. Het kan bijna allemaal: 3D printen van organen, een spinnenweb als kogelwerend vest, nano-technologie die laat zien of je gezond bent of niet en andere patiënten laten verdwijnen achter een scherm 😉 Maar willen we dat ook? Of gebeurt het toch?

Naast dat ook veel mooie toepassingen die het patiëntenleven draaglijker maken. Een geurbox die etensgeur afscheidt als een Alzheimer patiënt moet eten zodat hij/zij dat niet vergeet. Interactieve robotknuffelzeehond als therapie en serious games en eHealth toepassingen die met name psychiatrische patiënten helpen en psychische problemen helpen verminderen of op te lossen!

VAN ABBE

Mijn absolute favoriet daar is Ria van Dijk. Zij heeft alle kermisfoto’s sinds 1936 bewaard waar ze al schietend opstaat. Je ziet Ria ouder worden maar het mooist is het tijdsbeeld achter haar. De, met name Tilburgse, mensen veranderen in de loop der tijd. In kleding en in houding. En Ria schiet nog steeds! Ze is inmiddels 93 en heeft dus inmiddels 77 jaar schietend achter de rug.

EN VERDER…

Zoek je het zelf maar uit! Veel plezier!