In Eindhoven denken ze allemaal dat ze artiesten zijn

Design Ride DDW13

Design Ride DDW13

Verslag uit de Design Ride die ik drie dagen vrijwillig door Eindhoven mocht rijden tijdens de Dutch Design Week.

 

Zij uit Taiwan, hij uit Nepal 

Mijn naïeve vraag (zeker voor iemand die pretendeert deze stad te kennen) ’Komen jullie speciaal voor DDW naar Eindhoven?’ Het antwoord verbaasde achteraf niet: zij studeert op de TU/e, hij werkt er. Samen genoten ze van Sectie-C. Ik bracht ze naar Strijp-R

Hij en zij uit Rotterdam

Een ’Rijk de Gooyer-Gouden Kalf’ momentje. Maar dan anders. Ik reed al terug naar de garage toen ik twee personen hollend het Stadhuisplein zag oversteken. Hevig zwaaiend naar mij en mijn Mini. Of ik ze met spoed naar het Klokgebouw kon brengen, ze moesten om 8 uur bij de Design Awards uitreiking zijn en waren genomineerd met een ’gebreide truien project.’ Ik keek op mijn klok. Één minuut voor acht. Met een kleine marge toch gehaald. En gewonnen!

Hij van 13 ergens uit Woensel

Bij de Witte Dame. ’Of de taxi gratis was?’ ’Zeker wel! Als ik je maar naar een DDW locatie breng.’ ’Klokgebouw, kan dat?’ ’Tuurlijk!’ Hij telefonerend met zijn mattie op de achterbak. ’Zit je in de bus jonguh?, lekker betalen jij! Ik in taxi. Gratis!’ Hij vroeg nog wat design was en wat ze daar deden allemaal. Hij vond het mooi allemaal. Elk weekend zo’n week dat leek hem wel wat.

Zij allen uit Libanon

Een vrolijk stel. Ik vraag waar ze vandaan komen. ’Libanon’ had ik nog niet als antwoord gehoord. Ze genoten van de week. Zaten in een hotel. En één van hen, nu druk telefonerend, had een ontwerp voor een van de Design Rides gemaakt. Ze beëindigt het gesprek als ik vraag: ’maar dan moet je toch officieel ook ergens exposeren?’ Haar ogen twinkelen als ze zegt dat ze erdoorheen geglipt was. Op de auto met de gouden cd’s staat dan ook een vraagteken waar het locatienummer van haar expositie had moeten staan. Ik zeg haar dat mijn kinderen de cd-auto een ’blingblingauto’ noemden en leg haar uit wat dat is. Ze glunderde van oor tot oor!

Zij alledrie uit Bremen

Ze stappen in en vragen in het Engels of ik echt helemaal naar Sectie-C rijd? Ik antwoord in het Duits dat, ondanks dat het bijna in Duitsland ligt, ik daar met plezier naartoe rijd. Ze verbazen zich over mijn Duits. Ik leg uit dat ik vaak in Berlijn kom. Ze snuiven een beetje. ’Mwah, Berlijn is voor mensen die hip willen zijn, de echt leuke mensen gaan naar Hamburg.’ Ik zet die Noord-Duitse havenstad toch maar weer op mijn lijstje en besluit niet met ze in discussie te gaan. Eentje was al eens op Sectie-C geweest en slaakt een zucht als ze het Karregat ziet. ’Ah, ja, het is hier zo leuk!’ Wie had dat ooit gedacht van deze plek in Tongelre?

Zij uit China en Frankfurt

Of ik haar snel op Sectie-C af kon zetten. Ze moest nog een dag werken op een expositie. Daarna terug naar Frankfurt waar ze een edelsmid-achtige opleiding deed. Ze vertelde in een soort Duits-Engels dat ze Chinese was en eigenlijk hier wilde blijven. Vond Nederland geweldig. Hield van de openheid en was verliefd geworden op Eindhoven. Ik zei haar dat ik die liefde deelde. Ze kwam volgend jaar zeker terug!

Zij uit het Gooi

Vier dames uit Het Gooi. Giechelend de taxi in en giechelend de taxi uit. ’Dat ze twee mensen hadden laten voorgaan zodat ze mij als chauffeur kregen. Of ik vanavond iets te doen had? Giechel. Dat ze de DDW geweldig vonden, deed ze denken aan schoolreisjes vroeger. En o jongens, toen!  Giechel. Of ik dit vrijwillig deed want vier van die vrouwen in een taxi was eigenlijk onbetaalbaar. Giechel. Of ik nog een leuk kroegje kende. Giechel. Giechel. Giechel.

En dan was er nog hij uit Eindhoven

Hij maakte even een praatje toen ik bij het Stadhuis stond te wachten. Wilde zijn mening wel kwijt. ’Diejen diesaign week, ik moet er ok wel om lache. Tegenworrig denken ze in Eindhoven allemaal dè ze artiesten zèn!’ 

Waarvan akte!

Eindhoven als internationale hotspot met unieke Brabantse touch!

 

Het waren drie geweldige dagen op de taxi. Bedankt alle passagiers! Volgend jaar graag weer.

 

 

Blingblingmini

Blingblingmini