Tips Dutch Design Week 2014 #DDW14

Sectie-C, DDW

Sectie-C, DDW

TIps  2015  DDW staan hier: Tips 2015

Vorig jaar gaf ik op mijn site een aantal tips voor mjn favoriete event. Dat was meteen een van de best bekeken berichten ever. Dit jaar werd er zelfs gevraagd of ik weer wat tips op mijn site wilde zetten. Maar natuurlijk wil ik dat! Parkeertip bij Strijp-T.

MIJN TIPS:

 

 

 

 

SECTIE-C

Ver weg maar absoluut de moeite waard. Zeker bij mooi weer. En de Design Rides brengen je er gratis heen. Check doordeweeks wel even of ze ‘s middags open zijn. Het programma draait hier ‘s avonds vaak wel helemaal door.

Sectie-C zit vol met kleine en grote projecten, barst van de designers en je ruikt in de ateliers het hout en metaal. Hier wordt vaak hard gewerkt en dat zie je ook.  Ik licht er een paar dingen uit. Helemaal achterin links de “Dee-Dee-Wee-Doom-Pa-Di-Dee” tentoonstelling die zeker de moeite waard is. Toegang 1 Euro maar daarvoor mag je wel een balletje uit een automaat halen en daarmee stemmen op de projecten. Trek je een zilveren bal dan win je zelfs een meet and greet met een heuse designer. In een grote hal zijn leuke dingen te zien rondom het thema ‘channel.’ Het fietspompkanon is leuk voor jong en oud! Kijk ook even achterin de hal bij de ‘Stop Motion studio’ van Niels Hoebers. Prachtige miniatuurwerelden, echt handwerk!

En loop even binnen bij de ateliers. Ik zag een spaarpotsok, een propellorklok en even verderop bij Maarten Coolen schitterend bewerkte zwart-wit foto’s. Eten kun je o.a. bij de frietfiets (echt fantastisch lekkere bio-friet die overigens wordt geschild tijdens het fietsen), het aanschuifrestaurant en dan blus je af met echte Eindhovense koffie van de boys van DENF. Adres Sectie-C voor navi: Daalakkersweg 2

Ik ben een beetje verliefd op Sectie-C

FUUTLAAN

Als je Eindhovenaar bent is het sowieso gaaf om hier eens rond te lopen. Zeker van oost naar west een prachtig uitzicht op de stad. Rotterdam is hier vertegenwoordigd met een aantal containers met inhoud, ik zag Utrecht in Eindhoven exposeren en ik zag de trein naar Amsterdam op de achtergrond passeren.

Maar hét hoogtepunt voor mij hier is de expositie van Dutch Invertuals. Ik hoorde op Twitter dat elk jaar Wendy Plomp verantwoordelijk is voor deze tentoonstelling. Echt, wat een curator is die vrouw! Net als vorig jaar een prachtig geheel. En ik zeg er eerlijk bij, het is niet zo toegankelijk maar de manier waarop de diverse designers hun objecten presenteren in de ruimte is zo geweldig mooi. Gewoon alleen al daarom. Dus.

Ik ben een beetje verliefd op Wendy Plomp

 

NRE TERREIN

Vorig jaar was ik erg gecharmeerd van deze relatieve nieuwe loot aan de stam. Dus verrassen deed het niet meer. Blijft wel een mooie locatie met veel ‘kleine’ designers’ Vergeet Job en Tom niet! Ik kwam daar trouwens Alessandro Fedeli tegen. Hij komt uit Reykjavik en staat in een gangetje in het atelierdorp zijn houten fiets te promoten. Altijd custom made en uit slechts 4 stukken hout. De fiets heeft nog geen rem maar die zit ook niet op het enthousiasme van Alessandro. Binnenkort op Kickstarter. Gaaf!

Ik ben een beetje verliefd op Alessandro Fedeli

SCHELLENS

Ik was al wel vaker in de Schellens fabriek geweest maar nu is alles open en kun je door de rode pijlen te volgen kruipdoor-sluipdoor doen en in elke ruimte wel weer iets nieuws en verrassends zien. By Lei zorgt met het Kippen Kafee voor de hapjes en drankjes dus ook dat zit goed. Ik zag een deur als tafel, een peepshow, een glas-in-lood Evoluon, een hippe broodplank en een interactieve spiegelbol. En ik zag 21 talenten die zich presenteren in willekeurige volgorde (in no particular order). En voordat je begint of na afloop is er vooraan rechts of bij de uitgang links een Eindhovens biertje te drinken.

Ik ben een beetje verliefd op het spannende gebouw

DESIGNHUIS

Wat abstracter en misschien wat moeilijker maar zeker ook de moeite waard. Ik vond ‘Project Egg’ heel gaaf, een gigantisch 3D geprint ei als paviljoen. En ook het  project Latitude N 51’34.191. viel op. Exact op deze breedtegraad staat het bureau van Hans Vijgen en hij exploreert vanaf de 0 meridiaan per graad wat er onder en boven deze breedtegraad gebeurt.

 

Ik ben heel erg verliefd op de Designweek. 

 

GRADUATION

Over verliefd gesproken. In 2001 was ik er blijkbaar al bij. Ik heb namelijk alle catalogi van de Graduation door de jaren heen gekocht en mijn eerste is van 2001. Elk jaar word ik blij van wat de studenten van de Design Academy laten zien in De Witte Dame. Internationale jongeren die nadenken over oplossingen, over de toekomst, over ’up’ en niet over ’down.’ Die anders naar dingen kijken, die mooie dingen creëren, die kansen zien, die ’now future’ verbeelden.

Martijn Paulen, de directeur van de Dutch Design Week zei het bij de opening; ’de oude wereld komt krakend tot stilstand.’ En het zijn soms barre tijden maar hier in Eindhoven begint de nieuwe wereld, een mooiere wereld, hier voel je deze week in alles ’up’, hier word je blij!

En de Graduation Show van de studenten van de Design Academy is de bakermat van design. Hier begint het, hier proef je het enthousiasme.

Trek er vooral een hele middag voor uit. Praat met de studenten en lees ook af en toe de teksten die bij de projecten staan. Soms lijkt iets niet zo spectaculair maar is het dat wel. Studenten uit de hele wereld en een diversiteit aan onderwerpen en design in al haar facetten, wat je nergens anders ziet!

MIJN TOP TIEN

-Hannah Vischer die een enorm grappige video maakte van een winkel waar ’taartpunten informatie’ te koop zijn. Wil je wat milieuvervuiling of derdewereldhulp? Ze worden in de taarpuntenmakerij gemaakt.Heerlijk absurdistisch! (afbeelding)

-Alix Gallet die met een paar vermommingen de absurditeit van de gezichtsherkenning op internet laat zien. Zo simpel verzonnen, hou ik van!

-Benediktas Burdulis die met ’Click’ een overal toepasbaar lampje maakte in diverse kleuren. Met een magneetje klik je een soort hoedje dat ook nog eens overal aan kan hangen (afbeelding)

-Laura Cornet met ’new born fame’ waarbij ze met een knipoog baby’s zelf wel laat bepalen wat er op Facebook en Twitter komt, of ze gewoon selfies laat maken! (afbeelding)

-Janneke Bergholtz die een educatief programma maakte waarbij je in 30 weken een maïskorrel kunt laten uitgroeien tot een lamp! (afbeelding)

-Anne Pabon die met Las_tig een fiets maakte waarbij alle lastechnieken moeten worden gebruikt die gedetineerden in Veenhuizen nodig hebben om een lasdiploma te halen. En het zijn ook nog eens gave fietsjes! (afbeelding)

-Goof van Beek met ’havenlichten’ Een lamp geïnspireerd op de Rotterdamse haven mét echte kraangeluiden en bedienbaar met je smartphone waardoor je steeds een andere plek in je huis kunt verlichten (afbeelding)

-Remy van Zandbergen die in een video én een maquette het productieproces van een visitekaartje blootlegt. En aan het einde komt zijn kaartje er ook daadwerkelijk uit! (afbeeldingen)

-Teresa van Dongen die van de restwarmte van een halogeenlamp een luchtbevochtiger maakte

-Joey Dogge 5m2 urban living spaces maakte met de naam Yatno. Het verhaal achter de naam is prachtig en moet je zelf maar lezen of vragen aan Joey

WAT VIEL ME NOG MEER OP?

-Malou van Dijck, ook deel van het Veenhuizen project, maakte een kast die je, als je hem (haar?) met respect behandelt mooier wordt. Analoog aan het feit dat ze vroeger gevangen porseleinen kopjes gaven ‘want als je een bruut iets moois geeft behandelt hij het met respect.’

-Silvia Neretti, die voor haar Social Design Master onderzocht of vrolijkheid te designen is

-Anne Ligtenberg die ons laat zien wat mensen met dyslexie zien. Een echte eye-opener

-Mickaël Wiesengrün die oude geuren herfabriceerde zodat we het verleden kunnen ruiken

-Teresa van Dongen met Ambio die een lamp maakte van zeewaterbacteriën

-Bob Schiller met een kek fietske, EPO

-Doron Tempert die de tandpastasmile op een geweldige manier belachelijk maakt; ’so happy, almost crying’ (afbeelding)

-Joel Booy met ’Dark Matter’, een mooie manier van verlichten met een mooi verhaal, moet je zelf zien!

-Sara Beesems die een klok maakte om gevangen in Veenhuizen de tijd als een sieraad te zien verschuiven

-Rik Blaauw maakte een super fijn en klein nachtlichtje voor kinderen, zelf zien! (afbeelding)

Heel veel plezier! Met een passe-partout mag je er zelfs een paar dagen over doen. En eet in het tijdelijke restaurant de tuna-burger! Super lekker! 

STRIJP-S, STRIJP-T, STRIJP-R

Strijp-S bruist met de Design Week. Gewoon even in het klokgebouw kijken en de rest buiten meepakken. Mu is leuk, de containers zijn aardig en verder moet je het hier maar op je af laten komen. Twee zaken haal ik er even uit. Op het Space-S terrein net na het NatLab zijn diverse paviljoens geplaatst gemaakt van oude kozijnen van de wijk Geestenberg. Waarbij deze bloemkoolwijk zowel buiten als binnen in de picture wordt gezet door Woonbedrijf Eindhoven. Ook is er een alleraardigst tijdelijk restaurantje ‘dynamic food.’ Leuk om te lunchen. En als je dan terugloopt richting de Apparatenfabriek kom je langs een rode caravan van St. Lucas. Daarin kun je in een mini-bioscoop acht minuut durende afstudeerfilms van deze grafische school bekijken. Erg grappig! Max 6 personen per keer! 😉 ‘Proefrit’ is bijna Alex van Warmerdam!

Op Strijp-T kun je de winnaars van de Dutch Design Awards bekijken. Het viel mij wat tegen dit jaar maar de jurken van Victor en Rolf zijn mooi en het #dashilar project van de Eindhovense Sander Wassink (zit zelf op Sectie-C) is echt gaaf. Hij liet in China van delen van namaakschoenen door lokale schoenmakers weer nieuwe schoenen maken die weer gebrand worden.

Verderop op Strijp-T de mooie tentoonstellingen van Joost en Kiki en van V3RS. Schitterend om in die oude fabriekshal zoveel mooie design zaken te zien. Parkeertip: parkeer hier ergens je auto en neem een van de gratis design rides!

Op Strijp-R kun je uiteraard niet om Piet Hein Eek heen. Je kunt live zien hoe zijn producten worden gemaakt, zijn winkel verkennen en eten in het restaurant. Mijn tip is om achterin rechts de Wonderkamer en galerie te bezoeken. Dat kost tijdens de DDW 2 Eur extra maar is zeker de moeite waard, Stuk voor stuk zaken die je verbeelding laten spreken.

KAZERNE

Mooie locatie en spannend kamertje links achterin. Verder eet en drinklocatie. Druk!

VAN ABBEMUSEUM

Een samenwerking van de Design Academy en het Van Abbe.  Sense Non Sense. Over zin en onzin van design. Tekenend voor deze exploratie is de vis die in een bakje zwemt en waar zijn (of haar?) zwemrichting de route van een autootje bepaalt waarop de bak geplaatst is. Zegt u het maar! Zin of onzin?

 

 STADHUIS/STADHUISPLEIN

Op het stadhuisplein kun je proefrondjes rijden met een houten fiets maar ook kijken naar vmbo-scholieren die nadachten over hoe mensen meer kunnen bewegen. In de grote iglo elke dag een andere workshop voor kinderen. Toen ik er was werd er gebouw aan ‘de poedel van Troje’ Gemaakt van oude Eindhovense banieren. Benieuwd waar die binnengereden wordt.

In het stadhuis de tentoonstelling G/OUD over social design en ouder worden. Een prachtige tentoonstelling die eigenlijk een langer verblijf ergens in Eindhoven verdient. Het allerleukste vond ik ‘Granny’s Finest Knit Club.’ Ouderen van clubs uit vijf steden breien dat het een lieve lust is en verkopen hun breisels als merk, waarmee ze uitstapjes financieren. Sociaal, design en mode komen samen. Gaaf! En op elk kaartje staat ook nog eens een persoonlijk boodschap. Ik kocht een muts met op het kaartje: ‘Veel lol met deze op je bol, José van Heyst.’