Tips Dutch Design Week 2016 (2017 volgt zaterdag) ( DDW ) in gewoon Nederlands

img_0810-kopieEDIT 2017: VANAF ZATERDAGAVOND WEER NIEUWE TIPS VOOR 2017. Ik vind het belangrijk dat ik het eerst zelf beleefd en gezien heb. Vandaar geen tips vooraf maar wel zo snel als het maar kan.

Als fan van het eerste uur, vrijwilliger, blogger, adviseur en liefhebber van de DDW (Dutch Design Week) wordt mij elk jaar gevraagd om tips. Sinds een aantal jaren schrijf ik zo snel mogelijk na de eerste dag een blog met wat tips en highlights. Ik fiets dan de hele dag als een dolle door de stad maar dat is met de DDW-vibe alsof je op wolken rijdt. En dus maak ik ook graag in 2016 deze blog. Deze blog wordt de hele week nog aangevuld.

 

Wat moet ik zien als ik….

…DDW maagd ben: Kazerne, VDMA, Graduation, Veemgebouw, Klokgebouw, Piet Hein Eek (in die volgorde, op de fiets ? )

…van een fijne ongedwongen sfeer hou: Sectie-C, NRE-terrein, TAC, Ketelhuisplein, Hallenweg.

…van conceptueel hou: Dutch Invertuals, Modebelofte, Kiki & Joost (dat is nog veel meer maar het moest ergens onder vallen 😉 )  en een beetje Manifestations

…met kinderen vanaf 7 ben:  Ontdekfabriek, verdieping 7 Veemgebouw, schommelen op Ketelhuisplein en ik denk dat ze Maarten Baas ook leuk vinden!

Sectie-C

Nog steeds mijn absolute favoriete locatie. Ook al betaal je per dag 2 Euro extra (weektarief 5 Euro). Hier loop je nog tussen de machines en laptops die mooie dingen maken. En dat doen die apparaten niet zonder mensen. De (jonge) designers en artiesten tonen hun ateliers en producten op een niet pretentieuze manier. De sfeer op Sectie-C is altijd goed. Genoeg horeca, (Claire kookt heerlijk) veel fijne vuurtjes en een chille sfeer. Loop er gewoon rond, duik links en rechts een atelier in, bekijk in de grote ruimtes de gezamenlijke initiatieven en ga daarna buiten zitten met een hapje en een drankje. Sla vooral in het tweede grote gebouw rechts de Nacho Carbonell expositie niet over. Hij heeft verderop zijn atelier. Ik was bij Juul. Een Utrechtste ontwerpster die nu op Sectie-C o.a hele mooie (balkon) afscheidingen maakt. Juul is sympathiek en ze maakt mooie dingen. Boven ergens in een gebouw links 😉 En als je er deze winter warmpjes bij wilt zitten loop dan eens bij de onnavolgbare Jac van Geloven binnen met zijn prachtige ‘Burning Barrels.’ En o ja, altijd even langs Maarten Coolen gaan. Niet alleen een goede fotograaf met een interactieve tentoonstelling maar ook gewoon een leuke vent. En dit jaar met kant en klare, rare selfies. Vanaf 4 uur is Sectie-C het meest wakker en op zijn leukst!

 

Met stip op 2: VDMA- Maarten Baas makes time

Elk jaar heeft de DDW wel weer een nieuwe ‘place to be.’ Dit jaar is dat zéker de oude Van Der Meulen Ansems (VDMA) garage aan de Vestdijk. Het gaat over tijd. Over 15 jaar Maarten Baas. Over een boom die over 200 jaar een Maarten Baas stoel wordt (of niet). Het gaat over mooie gedichten en mensen in hokjes die breien, werken en sippen. En er is echt een GEWELDIGE klok. Van zand en print en over het vergaan van tijd en woorden. En er is een ‘reverser’ die omgehakte bomen terugzet. Sterker nog; dat kun je zelf doen. En als je heel veel geluk hebt (want al helemaal volgeboekt) dan kun je net als ik via een hololens zien wat er met de boom van Baas gebeurt over 200 jaar. En als je veel geluk en veel geld hebt kun je aldaar dineren bij Maarten Baas x Sergio Herman. EEN MUST SEE!

Als je naar de uitgang loopt kun je links lekkere worstenbroodjes eten of een drankje pakken in een mooie pop-up setting. Maar kijk ook even rechts bij Envisions. Nieuwe materialen en materiaalgebruik van diverse (jonge) mensen en in de VR-wereld kun je ze zelfs oppakken.

Dutch Invertuals

Op de Fuutlaan aan het Design Perron. Aan dat perron zijn links en rechts leuke dingen te zien maar mijn favoriete tentoonstelling is al jaren ‘Dutch Invertuals.’ Wendy Plomp cureert dit jaar wederom een prachtige tentoonstelling (al vond ik het net iets minder dan vorig jaar maar je kunt niet altijd pieken). Het is high-end en je moet niet komen voor een vaas (hoewel die er ook staat) of kant en klaar product. Hier worden rondom het thema ‘energy’ zaken onderzocht, anders tegen het licht gehouden en omgedraaid. Voor mensen die van concepten houden, van fijnzinnigheid, van doordenken en van klein maar fijn. Ik heb u gewaarschuwd. Niet voor iedereen aan te bevelen. Wel voor de fijnproever!

De laatste keer Kiki & Joost op Strijp-T, Zien!

Kiki en Joost timmeren nog één keer aan de weg op Strijp-T. Ze gaan eerst tijdelijk verhuizen naar De Hurk en dan, volgens Joost, naar een bijzondere locatie in Eindhoven.

De expositie is klein maar héél fijn en ik vind het een ommetje meer dan waard. Joost maakte een collectie die ‘protopunk’ heet en eigenlijk vanuit het materiaal is ontstaan. Het stond al eerder in Milaan en is een geweldige zwart-witte eyecatcher. Het tweede onderdeel zijn meubels gebaseerd op het aloude Meccano. PRACHTIG! En dan is er nog een collectie van lampen met daarin echt boomschors verwerkt. Indrukwekkend design. In de winkel nu grote kortingen dus profiteer nog deze design week en haal een echte Kiki & Joost in huis!

 

Veemgebouw, Strijp-S

Het Veemgebouw, een oud Philips magazijn en an sich voor mij het mooiste gebouw van Strijp-S, is wederom zeker een bezoek waard. Beneden is de vershal open. Met etenswaren van diverse pluimage. Maar ga vooral ook naar boven al is het alleen maar om eens op de 10e etage te zijn geweest. Maar dat zou de exposities tekort doen. De Dutch Design Award nominaties staan er allemaal opgesteld op de 9e etage. En ook een Utrechts collectief. Krijg je op basis van je postcode een bakje koffie. Hoe sterker, hoe beter je postcode wordt gewaardeerd. 5644 scoorde een straffe bak en vier sterren! 😉 Verder een preview van ‘ten  years of Thomas Eyck’ Met veel brekend porselein of juist net niet brekend porselein. Op de 10e etage de hololampen die vorig jaren tijdens Glow Next bij MU te zien waren. Mooi!! En op de zevende etage (bijbetalen) het grootste VR experience center van Europa; ‘Enversed.’ (blijft daar ook na de DDW). Links kun je games ervaren en rechts staan enthousiaste studenten van o.a. St. Lucas met hun VR-zaken. Waaronder een heuse film waarbij ze jouw brein willen hebben om aan iemand zieke moeder te geven. Heus!

Piet Hein Eek, Strijp-R

Piet Hein Eek is het hele jaar leuk. En tijdens de DDW nog leuker. Naast de geweldige winkel en het restaurant kun je op de DDW een kijkje nemen in de werkplaats en zijn er diverse mooie exposities in de Gallery op de 2e etage maar sla vooral de wonderroom op de 3e etage niet over. En je kunt even links de werkplaats inschieten en het hout ruiken! Good vibes bij PHE!

Woonbedrijf, Social Design

Naast het conceptuele design heb ik nog een grote liefde op design gebied en dat is social design. Waarin designers vaak verrassende oplossingen of richtingen bedenken voor sociale problemen of de openbare ruimte. Woonbedrijf is al jaren de ‘social design koningin’ van Eindhoven. En dat is mooi voor een woningcorporatie die dus veel meer doet dan alleen huizen verhuren. Ik kreeg een korte rondleiding van de enthousiaste en gelijkgestemde Cindy van den Bremen langs vier hoofdprojecten. Één is om sociaal geïsoleerde mensen meer zichtbaar te maken om zo ook meer begrip te kweken (in concept nog) het tweede is het project in Schuttersbosch, begonnen met een fascinatie voor deze wijk en nu uitmondend in een permanent project in zo’n Belgisch-Congolees huisje (vraag daar maar hoezo?) dat buurtgenoten verbindt. Het derde hoofdproject heeft met statushouders te maken. Speciaal voor DDW is er een soort ‘blije doos’ voor nieuwe Nederlanders ontworpen. De vraag is nog ‘wie gaat dat betalen?’ maar het idee is fantastisch. Geef nieuwe Nederlanders een doos met daarin enkele gewoontes en gebruiken van ons Nederlanders om uiteindelijk sneller bij je buren op de koffie te komen. En het vierde project gaat over duurzaamheid en zichtbaar maken hoe kostbaar water is. Huis aan huis vragen of mensen restjes water over hebben en daar voor de buurt soep van koken. Geniaal toch? En verder is het gebouw van Woonbedrijf sowieso fantastisch en de mensen die er werken ook. Ik ben helemaal geïnspireerd door Cindy en Susan. Nu jullie nog! Ga erheen! 😉

Graduation Show, Witte Dame

Altijd een must see. De afstudeerders van de Design Academy weten altijd weer te verrassen met oplossingen, toekomstvisies en positiviteit. Het was nu wel heel erg druk (pas om 13 uur geopend). Kijk of je vroeg, laat of ‘s avonds kunt gaan. De Graduation Show Design Academy Eindhoven is op de derde (ingang) vierde en vijfde etage van De Witte Dame aan de Emmasingel. Dagelijks vanaf 11 uur en dit jaar op donderdag, vrijdag en zaterdag tot 20 uur geopend.

Klokgebouw, Strijp-S

Het klokgebouw is met de DDW vaak net een beursgebouw. Niet per definitie mijn favoriete plek maar door het zeer toegankelijke design en veel concrete toepassingen toch leuk om de vier hallen te bezoeken. De ‘Mind the Step’ expositie is zeer aan te bevelen. Studenten en medewerkers van drie technische universiteiten laten zien wat techniek gecombineerd met design kan doen. Mijn favoriet dit jaar is de toekomstvisie Eindhoven 2066. De rondweg is een ring van wolkenkrabbers geworden waar 1 miljoen (jiha!!) mensen wonen. In het midden de oude, hoogwaardige, binnenstad en daarbuiten groen. Ik had een lang gesprek met een van de ontwerpers die met een team 24 uur kregen om dit ontwerp te maken. Ik vind het qua concept briljant! Andere inzendingen van die wedstrijd zijn aan de zijkant van het klokgebouw te zien. En wat dacht je van roosjes gevormd door de hartslag van jonge hartpatiëntjes. Wow! Of een inwisselbaar fietslampje, zodat je altijd opgeladen licht hebt. Leuk, jong, fris. ‘Mind the Step.’

De Kazerne

Steeds meer een hotspot tijdens de DDW en van zeer toegankelijk tot conceptueel design. Ga vooral kijken en luisteren naar het ‘Rembrandt-project’ waarbij kleurcombinaties worden gevormd aan de hand van de schilderijen van de oude meester.  Ook de cirkel waarbij als je danst het licht meedanst is gaaf om te doen. Er is voor het eerste Kickstarter x DDW. Projecten die je kunt financieren via dit crowdfunding platform. Om de hoek bij Woonbedrijf. De horeca is er uitstekend.

Modebelofte, Bijenkorf

Als je van mode houdt en dan met name van conceptuele mode of van wat jonge internationale ontwerpers zien als de toekomst voor mode, materialen en stoffen dan moet je echt even naar Adaptive Travelers in de Bijenkorf. Dit relatief nieuwe onderdeel van #DDW16 heeft een vaste plek in mijn hart veroverd. Jonge ontwerpers van Taipeh tot Tubbergen presenteren hier de toekomst van fashion. Op een (voor Eindhovenaren zeker) unieke locatie; de ‘valse’ derde verdieping van de Bijenkorf. Ooit ontworpen door Ponti om het gebouw meer massa te geven maar destijds overbodig. De tentoonstelling is gecureerd rondom een ‘airport’ setting inherent aan het thema ‘adaptive travellers’ en je moet, nee mág (want lopend over het ‘valse dak’) buitenom weer naar binnen om op de tweede verdieping van de de Bijenkorf uit te komen.

TAC, tegenover Philips Stadion

Het TAC is altijd relaxed. Leuke sfeer, kleinschalig, simpel en fijn. Ik vond het dit jaar wat tegenvallen qua expositie al is de horeca wel uitgebreid en kun je er in een mooie setting prima koffie drinken. Ik vond de workshop tafels van Leonie en Lois wel gaaf. Komen ze op locatie laten zien hoe je dingen kunt maken. Ze missen alleen nog een fatsoenlijke auto. Maar die kun jij regelen: https://www.leonieenlois.nl/en/

Gemeentehuis, Eindhoof je mee?

Dat gaat over Eindhovenaren en hoe zij de stad willen zien of eigenlijk de stad maken. Ik kreeg een rondleiding waarin je heel goed kunt zien dat de gemeente (met een heuse designer in dienst)  Eindhovenaren bij heel veel projecten de burger zo direct mogelijk betrekt. In de tentoonstelling (met veel tekst) kun je ook meedoen. Je kunt de nieuwe burgemeester tips geven, een sticker plakken bij wat jij belangrijk vindt in de openbare ruimte, de Vestdijk met een maquette naar eigen wens inrichten en met een VR-bril zien en bekijken hoeveel fijnstof er bij jou in de buurt neerdaalt (en dat viel voor mij vies tegen). Ik vond het geheel wat minder dit jaar en dat komt met name omdat ineens DDW Kids nergens meer te bekennen valt. Dat was tof voorgaande jaren. Mijn tip dus voor de gemeente met betrekking tot DDW; volgend jaar weer vol inzetten op kinderen want die ‘eindhoven’ ook graag mee en hebben vaak verrassend goede, ongecompliceerde ideeën.

NRE Terrein

Definitief niet meer zo hip en happening als bijvoorbeeld in 2014 maar nog steeds klein, fijn en aardig. Maar met Fifth NRE, Velosoof en Nul Zes echt onderscheidende horeca! Dus toch er naar toe!

Van Abbemuseum

Sowieso is het Van Abbemuseum een bezoek waard maar tijdens DDW (en een week erna ook nog) is er de tentoonstelling ‘Broken White’ van Thomas Widdershoven zeer de moeite waard, Kleur wordt daar op verschillende manieren bekeken en onder handen genomen. Mooi hoor!

Strijp-S, Ketelhuisplein

Leuke sfeer hier. Hele grote schommels, de ‘inwissel’ bar met elke dag een andere uitbater. ‘Agri meets design’ en diverse leuke eettentjes. Kun je combineren met Klokgebouw en Veemgebouw.

 Strijp-S, Containerstraat

Tussen Veemgebouw en Ketelhuisplein diverse containers met diverse zaken. Ik vond de container met ‘muziekdingskes’ het leukst! Maar je vindt er ook een modulaire lamp, een balkontuin, de kleinste b&b van Nederland, een vintage winkeltje en de ‘parliament of things.’ Leuk kruip-door-sluip-door straatje.

Strijp-S, Mu, Yksi, Broeinest en Manifestations 

Vlakbij elkaar aan de zuidkant van Strijp-S. Mu heeft de expositie ‘shaping sexuality’ waar op een mooie manier het gevoelige onderwerp seks wordt onderzocht. Vraag vooral aan de roze jongens en meisjes om duiding want het zit vol met serieuze en grappige twisten. Om de hoe Yksi waar je design kunt kopen maar waar ook bijvoorbeeld Shapeways staat en nog wat leuke frisse designers die hun spullen laten zien en verkopen. Daar schuin tegenover Broeinest met onder andere een ode aan De Stijl van Eigen Huis en Interieur en daar weer om de hoek ‘Manifestations,’ Ze noemen zichzelf de meest kritische partij van de DDW. Je moet gewoon eens binnen lopen aan de zijkant van het oude Philips Consumer Electronics gebouw. Apart is het allemaal zeker!

 

Strijp-S, Area 51

‘Dispositions’ Loop door de tunnel in Area 51 en verwonder je gewoon over de kleuren. Top Instagram locatie!!

Hallenweg

Op afstand van alle drukte is de Hallenweg een rustbrenger. En met iets unieks! Het eerste echte alleen-maar-paardenvlees-restaurant, ‘The fat pony.’ Mooi pop-up restaurant, alleen tijdens DDW en het loopt hard! Verder daar ook pret-a-porter design van VIJ5 met 10 jaar VIJ5, het vermakelijke terrein en atelier van Jeroen Wand en om de hoek in de Bergmannstraat, AtelierNL in hun gecrowdfunde kerk. Daar maken ze van lokaal zand borden en glazen. Een bord uit Brunssum naast een glas uit Scheveningen. Weer een van die fijne ideeën die daadwerkelijk gerealiseerd worden. De onkruideniers staat er ook. Leuk!

 

Vervoer

Pak een gratis fiets op Strijp-S, Lichtplein, NRE of overal een design ride (gratis taxi, ik rijd ook zondag 23 en maandag 24). Kom je toch met de auto parkeer hem dan ergens langs buslijn 401 of 402 en ga verder met de bus. Of ergens bij Sectie-C en pak een design ride.

Eten

Eten kun je overal en nergens op de DDW. En dat moet je ook vooral doen. Het is bijna overal goed en gezellig. Borreltips: Achter op het terrein bij Sectie-C (zie foto onderaan) met een wijntje en een pizza-slice genieten van de ondergaande zon. Of na zessen bij Vershal het Veem een kaasplankje laten maken door de kaasboer en bij de belendende wijnvrouw een portje bestellen.

Ik wil hier graag vijf (Eindhovense) ondernemers voor het voetlicht halen. Omdat ik van ondernemers hou, van Eindhovenaren en van deze mensen.

Loop binnen bij ‘Gusj’ een nieuw concept op Strijp-S. Meubels, geweldige lampen maar ook bloemen en een mooi interieur.

ONDER DE LEIDINGSTRAAT IS DE BESTE LUNCHTENT VAN EINDHOVEN (zo!)

Lekkere broodjes en super verse sappen bij de beginnend ondernemer Mr. Morris tussen het station en het 18-septemberplein.

En als je nu eens gewoon zin hebt in friet met een frikandel speciaal en dan ook nog eens echt lekkere friet en een goeie frikandel dan moet je dus naar de hoek van de Willemstraat met de St. Antoniusstraat. Want daar zit de onvolprezen beste friettent binnen de ring; De Willem. Doe ze de groeten!

En als je om een uur of twee ‘s middags zin hebt in ontbijt dan ga je naar Meneer de Boer, die overigens geholpen wordt door verdacht veel vrouwen. Goeie koffie (nummer 24 in de AD koffietest met een vette 8!!) maar vooral een fijn ontbijt. Of je nu om 8:00 komt of om 15:00.  Doe ze de groeten!

 

 

 

 

 

 

 

Alles creative commons met naamsvermelding of verwijzing.