Bauhaus Dessau

BAUHAUS

Je zult als student maar les krijgen van Klee, Kandinsky, Moholy-Nagy of Gropius. In de jaren twintig kon dat bij Bauhaus in Dessau. Een bezoek aan dit UNESCO werelderfgoed stond al heel lang op mijn lijstje. Vandaag toog ik dan eindelijk naar Dessau om het woonwerkgebouw van Gropius met eigen ogen te zien. Ik was vooral ook benieuwd naar de Meisterhäuser. Om 8:07 weg uit Berlijn om maar net op tijd te zijn voor de rondleiding van 11:00 (werkzaamheden, normaal kost het je een dikke twee uur).

Ik ben fan van Bauhaus. Prachtige strakke lijnen. Veel wit en grijs en zo modernistisch als de neten. Ik hou daar zo van! Toen revolutionair en nu tijdloos mooi. Studenten woonden in het complex. De school was daar ook en de werkplaats was het hart van het gebouw. En Gropius zelf had een evenzo stijlvol kantoor. Alles zoveel mogelijk open zodat je kon zien wat er gemaakt werd. Ruimte om te experimenteren met materialen. Wat moet je je als student heerlijk hebben gevoeld hier. Beïnvloed door De Stijl en Mondriaan schiep Gropius hier iets wat zijn tijd ver vooruit was. Strak. Functioneel en vooral ook industrieel. Eenvoud en stijl gaan prima samen.

Oordeel zelf maar hoe gaaf!

 

MEISTERHÄUSER

Even verderop in de straat staan de vier woningen van de directie en leraren. De directeuren Gropius, toen Meyer en daarna Mies van der Rohe woonden in de eerste villa (met garage!). De andere villa’s waren tweekappers die door vooraanstaande leraren werden bezet. Ze moesten toen bijna de helft van hun salaris betalen aan huur maar ik zou dat zo ook doen. Wat een gave huizen! De villa van Gropius is in WO2 bijna in zijn gehele platgebombardeerd. Alleen de kelder stond nog. Daarboven is na de oorlog een potsierlijk huis gebouwd. Zie foto. Hahaha! Eigenlijk hadden ze dat als teken des tijds moeten laten staan. Maar het huis is in 2010 herbouwd in een op Bauhaus gebaseerde stijl. Verderop staan nog wel originele tweekappers met heerlijke strakke balustrades, strakke lijnen, mooie stalen vensterpartijen, etc. Van binnen zou ik het nu uitbreken. Alles was nog in hokjes verdeeld vroeger. Huizen hadden mooie gave modernistische dingen als een soort van afwasmachine en de design radiator plomp voor het raam om de buitenwereld te laten zien dat er cv was. Op een bepaald moment woonden ene Kandinsky en ene Klee in zo’n tweekapper. Omringd door een tuin met dennenbomen en rondom een balkon. Wat een geluk! Ik heb veel detailfoto’s gemaakt want als ik ooit nog een huis bouw dan wordt het zeker zoiets.

Dessau is een grote aanrader als je wat langer in Berlijn bent. Je kunt het bezoek nog prima combineren met Wittenberg (half uur met trein) om, net als Luther en ik, ook wat aan die poort te spijkeren. RE7 rijdt 1x per uur naar Dessau en stopt op Alex, Friedrichstrasse, Hbf, Zoo en Charlottenburg.