TIPS DDW (Dutch Design Week) 2017 in gewoon Nederlands

Goed. Kun je in één dag álle locaties van de Dutch Design Week zien? Dat kan niet. Maar ik heb vandaag wel een poging gedaan. Zoals elk jaar eigenlijk. En elk jaar wordt het moeilijker. Ik beschrijf in dit artikel elke locatie kort en laat wat foto’s zien. Ook geef ik aan of het geschikt is voor de relatieve beginner, de wat gevorderde bezoeker en of het geschikt is voor kinderen. Om met die laatste categorie te beginnen: op Strijp-S is De Ontdekfabriek open en dat is altijd een hit.

Ik begin met mijn top 5, oftewel ook eigenlijk wel de must-sees, daarna een ‘Geheimtipp’ en drie verborgen pareltjes en daaronder weer een korte impressie per locatie en per area. Veel plezier op de #DDW17

Eerst nog even twee routes:

Voor beginners: Piet Hein Eek, Klokgebouw, Graduation, Modebelofte, Kazerne.

Met (jonge) kinderen: Enversed, Ontdekfabriek, Modebelofte (maar dan de robots die daar staan en die je zelf kunt bouwen), Woonbedrijf, Gemeentehuis en op Sectie-C is er bij de ingang een speurtocht voor kinderen te krijgen voor 2 Euro. Super leuk om zo design en kunst te ontdekken!

Ik krijg veel vragen over openingstijden. Bijna alle locaties zijn open van 11-18. Na 18 zijn open: Graduation Show (op donderdag, vrijdag en zaterdag tot 20), Dutch Invertuals (tot 20) en Sectie-C (tot minimaal 20). Bij Piet Hein Eek en Kazerne is iig horeca zeker ook tot later open. 

1. Sectie-C

Hoewel minder rauw dan jaren geleden is dit nog steeds dé plek om met het hele gezin ‘design’ te ontdekken. Van conceptueel tot kant en klaar product. Alles is er te zien in een ongedwongen sfeer en je loopt ook zó de ateliers nog binnen. Sommige exposities zijn wat meer gecureerd dan vroeger maar de sfeer met houtvuurtjes (op de Burning Barrel 😉 ) is er nog steeds te vinden. Ook de ingang en uitgang zijn tegenwoordig gereguleerd dus je moet nóg verder fietsen! Maar dat is het waard dus laat je daarna verrassen en kruip en sluip overal door.

TIP: Plan Sectie-C het liefst op het einde van je DDW-dag, dan is het het leukst en gaat de zon ook nog eens prachtig onder over de ‘hoofdstraat.’

2. Design Academy/Graduation/Witte Dame

Waarom? Daarom! Omdat het nog steeds het hart is van de Design Week. Hier presenteren jonge mensen hun kijk op de toekomst. Hun vindingrijkheid en hun zinnige en misschien op het eerste gezicht onzinnige oplossingen. Neem nu Timothy Liang Chun Liu die in het kader van zijn ‘social design’ afstudeerproject nadacht over onze verhouding t.o.v. mobiele telefoons. Hij verzon een telefoon die het beter doet als je hem op een afstand houdt. Om zo een welkome afstand tot de gebruiker te kweken en de gebruiker innovatieve oplossingen (zoals een ballon) laat verzinnen om bijvoorbeeld toch snel te kunnen downloaden. Staaltje conceptueel denken waar ik van houd.

Tip: Ga als het kan doordeweeks. Dan is het stukken rustiger. Wel tref je dan doorgaans minder studenten die hun werk kunnen toelichten.

3. Dutch Invertuals/Design Perron

Ik zeg het maar eerlijk. Ik ben verliefd op Wendy Plomp als curator en ook verliefd op deze expositie. Elk jaar kijk ik weer uit naar een nieuwe ontmoeting en nooit word ik teleurgesteld. Let op! Dit is wel voor mensen die van conceptueel design houden. Dit jaar is er een soort ode aan alle kunstenaars van dit collectief. Op een grote ronde schijf liggen belangrijke attributen uit hun ateliers en in de buitenring concrete producten die ze maken. Ik vind het weer prachtig! En het kan aan mij liggen maar het ruikt daar ook nog eens altijd lekker!

Tip: Even verderop aan het designperron nog een tweede expositie o.l.v. Dutch Invertuals samen met Luxaflex. ‘Enlighten’ laat zien hoe designers naar raamdecoratie kunnen kijken.

4. Manifestations/Veemgebouw 8e en 9e etage

Veelal jonge kunstenaars laten op twee verdiepingen zien welk plaats ons lichaam inneemt tussen de razendsnelle digitale ontwikkelingen. Dit wordt op zeer diverse manieren onderzocht en tentoongesteld. Wat dacht je van een apparaat dat urine van bijvoorbeeld vluchtelingen om kan zetten in water en dat er aan dat apparaat ook nog een USB aansluiting zit waardoor je je mobieltje op kunt laden én een app ook nog eens je urine kan analyseren? Of een stroopwafel gemaakt van groente?

Tip: Begin in het Veemgebouw boven en daal dan langzaam af. Vraag vooral veel aan de mensen die bij de werken staan.

5. Modebelofte/Robotworld/V&D

In het oude V&D pand zit weer leven! Na het Philips Stadion en het dak van de Bijenkorf is Modebelofte nu neergestreken in dit iconisch pand. Het was er druk en had misschien iets ruimer gekund maar de conceptuele modedesigns zijn weer prachtig om te zien. Op dezelfde vloer kun je diverse robots aan het werk zien.

Tip: Kinderen kunnen hun eigen robot bouwen aan een hele grote tafel met allerlei spannende onderdelen.

Geheimtipp!——->>> Kiki en Joost/De Hurk/Plan-B

Voor Kiki en Joost is het oude Philips-gebouw op De Hurk een soort tussenstop. Ze broeden op iets heel moois aan de Kanaaldijk. Maar dat betekent niet dat je ze zomaar moet overslaan. Op de eerste verdieping en in de kelder valt er letterlijk en figuurlijk veel te ontdekken. Deze outpost gewoon bezoeken met de Design Ride en genieten van de schoonheid en rust.

VERBORGEN PARELS RONDOM DE WITTE DAME

Ik ontdekte vandaag drie verborgen pareltjes rondom de Witte Dame/Design Academy. Voor de liefhebber van klein, fijn en bijzonder!

De drie verborgen pareltjes.

1. Als je van onder De Witte Dame richting Philips Stadion loopt kom je in de Lichtstraat en bij locatie 54. In ‘de huiskamer’ de expositie ‘Vreemdland’ Social design in al haar facetten. Ik werd er rondgeleid door de Irakese vluchteling Mohammed alias Moody. Er is van alles te zien en te doen. In een kamer is een oude legertent gezellig ingericht door Emma Barrett Palmer die met deze tent door Europa trekt om aandacht te vragen voor vluchtelingen en samen met bewoners te koken en te praten. Ook zie je er ‘second chance stories’ met foto’s van Daisy O’Neill waar diverse mensen vertellen hoe ze anderen en zichzelf een tweede kans geven. Boven staan ‘uit de buurtfabriek’ van Woonbedrijf en stichting Refu-Bikes die met vluchtelingen gave fietsen maken uit oude frames. Elke avond is er iets te doen en te eten. Vandaag bijvoorbeeld een Angolese maaltijd.

2. Als je bij de Design Academy even de straat oversteekt, richting Nieuwe Emmasingel loopt (sta even stil bij de winkel van Vielgut) en dan schuin tegenover van Piere de ingang van de Parkeergarage inloopt en afdaalt naar -2 dan kom je bij “Hardcore.” Wat een toplocatie voor objecten die ‘fysiek zwaar zijn maar digitaal licht.’

3. Op de eerste verdieping zit de onvolprezen Bibliotheek Eindhoven. Het is daar sowieso goed toeven en lunchen maar ‘Manifestations (ook in klokgebouw) heeft hier nog een deeltentoonstelling ingericht ‘the internet of women things.’ Met onder andere geurdaten, genderneutraal speelgoed en een biofilterrugzak. Of de vrouwelijke kijk nu echt anders is weet ik niet maar hij (zij?) is wel leuk!

Beneden kun je uit de DAF trouwens een bakkie en boekie krijgen als je een Americano bestelt. Deze week met een blend uit Peru, Bolivia en Brazilië van Denf. Heerlijk!

DDW per locatie.

STRIJP-AREA

Piet Hein Eek

Piet Hein Eek is altijd een goed idee en met de designweek misschien wel het beste punt om te starten. Is al om 10 uur open. En buiten de eigen winkel presenteren jonge designers zich op de tweede etage en is er altijd de onvolprezen ‘Wunderkammer’ op de derde. Doordeweeks kun je de werknemers in de productiehal aan het werk zien. En ook sociallabel.nl (design door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) is aanwezig. Piet Hein Eek serveert ook nog eens hele fijne koffie. Kortom geschikt voor iedereen en een prima start van de dag.

Van Berlo Design/Strijp-T

Sowieso gaaf om deze oude Philips Elektriciteitscentrale binnen te treden. Veel mooie gezondheidzorgoplossingen hier en prima catering en ook nog eens hele speciale eventverlichting van Invisua

Veemgebouw/Strijp-S

In het Veemgebouw is werkelijk voor ieder wat wils te vinden. Op de 8e en 9e verdieping zoals gezegd ‘Manifestations’ op de 7e zit ‘Enversed’ en voor 3 Euro extra beleef je daar de VR-wereld in optima forma. Zo zat ik in een parachute-achtig apparaat (zie filmpje). Kinderen vinden dit ongetwijfeld te gek. Op de 6e verdieping als je tijd hebt even binnenlopen bij Bio-Art en de tentoonstelling Eindhoven 100. Daarna moet je eerst weer naar buiten en omlopen via de auto-ingang van de parkeergarage waar op de derde verdieping ABN-AMRO diverse designers presenteert en waar op de tweede verdieping de genomineerden van de Design Awards te vinden zijn. Je kunt stemmen voor de publieksprijs. Ik stemde op een soort wereldradio (zie filmpje) waar je dus de hele wereld kunt scrollen en zo meeluisteren in je favoriete stad. Ga ik zeker installeren. Het binnenkomen is trouwens een belevenis. Ervaar zelf maar! En loop daarna over een echt zebrapad!

Klokgebouw/Strijp-S

Als vanouds in het klokgebouw veel ‘kant-en-klaar’-design in een soort beurssetting in vier hallen. Maar ook al een paar jaar ‘Mind the Step’ van studenten van technische universiteiten in Nederland met heel veel leuke, vaak toepasbare, vindingen. En de studenten kunnen er super enthousiast over vertellen. Dé must-see in het klokgebouw!

Ketelhuisplein/Strijp-S

Het hart van de Strijp-Area met als blikvanger het paviljoen gebouwd van geleende materialen. Niets is geboord of geschroefd want alles gaat weer terug naar de eigenaar. Inclusief de heipalen. De gekleurde tegels zijn van plastic gemaakt die Eindhovenaren hebben binnengebracht. In het paviljoen gaan de hele week designers in gesprek over een betere toekomst. Buiten presenteert de provincie zich, de ns en zijn er diverse eet- en drinkstalletjes.

MU/Strijp-S

‘Materialising the Internet’ Als online strateeg keek ik hier erg naar uit. Is wel voor gevorderden maar erg mooi gemaakt. Diverse kunstenaars laten hun visie los op wat er gebeurt als je het internet fysiek maakt. Zo kon ik voor 1 Euro kans maken op 25.000 volgers of werd Facebook en Google in brons gegoten op basis van waar op de wesbite de meeste code zat. Je moet erbij zijn geweest! 😉 En dat kan. Gewoon even binnenlopen. Leuk!

Natlab/Strijp-S

Als het je allemaal teveel wordt kun je hier gewoon een filmpje pakken maar ze doen ook mee met DDW. Met speciale servetten, keramiek en buiten brood bakken.

Broeinest/Microlab/Strijp-S

Wat verscholen op Strijp-S maar voor de liefhebber de moeite waard.

Broeinest. Als je van fijnzinnigheid en materialen houdt dan ben je bij deze mooi ingerichte expositie aan het juiste adres. Prachtige lampen ook van speciaal materiaal en mooie holle kasten. Klein en heel fijn.

Microlab. Bij Microlab (vlak naast Broeinest) presenteren een aantal echte makers zich. Het is alleen al leuk om er even rond te struinen. Je ziet en ruikt dat hier gewerkt wordt en echt iets gemaakt. Hout, metaal en 3D-printers all over. Ook klein en fijn!

CENTRAL AREA

TAC

Eerst liep ik wat verloren rond door het TAC. Ik zag wel het Zuidkoreaanse restaurant en veel jonge ontwerpers maar het ging even niet vanzelf. Totdat ik met Sjoerd Geerts in gesprek raakte en het had over privacy, Facebook en hoe makkelijk wij data geven zonder er iets voor terug te krijgen. Vervolgende toonde hij mij ook een bronzen gehaktstaaf en toen was ik om.

Maar het meest bizarre bij het TAC is wel dat je in een soort doodskist een Khadaffi of Lady Di doodservaring kunt krijgen. Je gaat echt in zo’n lade die je van politieseries kent en ruikt dan wat zij roken en hoort wat zij hoorden. Je schrikt je te pleuris als je wordt vermoord. Hele special ervaring en niet geschikt voor claustrofoben!

Hallenweg

De Hallenweg is klein en fijn en voor de liefhebber. Maar als je dat laatste bent kun je eigenlijk Atelier-NL niet overslaan. In het Bergmann-kerkje laten zij wederom zien hoe bijzonder de grond is waar je geboren bent. Je kunt tegenwoordig zelf ook samples opsturen.

Kazerne/Paradijslaan

Steeds meer een zekerheidje tijdens de DDW. Heerlijke binnenplaats om even uit te puffen en de grote jongens zijn allemaal vertegenwoordigd. Nacho Carbonell (verborgen achter de kassa), Piet Hein Eek, Maarten Baas en Joost van Bleiswijk met Protopunk, een van mijn favorieten. Heerlijk struinen in de Kazerne. Aanrader voor beginners ook!

Woonbedrijf/Wal

Co en go-design. Woonbedrijf heeft een naam hoog te houden voor wat betreft social design. Al jaren doen zij projecten voor en door bewoners om leefomgevingen beter en leuker te maken. Het enthousiasme straalt van de medewerkers én bewoners af. Er staan vijf prachtige co-design projecten opgesteld. Laat je bijpraten en rondleiden en verbaas je over wat er allemaal mogelijk is als je bewoners gewoon aan het roer laat. En kinderen kunnen er tafels branden (niet verbranden maar iets in een tafel branden), koekjes bakken, tegeltjes maken, etc. Leuk!

Gemeentehuis

Vroeger was dit altijd een beetje een hotspot maar dat is al jaren niet meer zo. Toch is het leuk om even binnen te lopen en te zien wat de gemeente allemaal met licht doen en kan doen. Verder is er binnen veel te doen voor kinderen. Ze kunnen steppen en licht maken en nog veel meer.

Van Abbemuseum

In het Van Abbemuseum designers door de jaren heen in de tentoonstelling ‘Beyond Generations’ (ook nog na de DDW). Als conceptuele liefhebber kom je hier aan je trekken. In de studio ook nog ‘In no particular order’ maar die opende net toen ik er was. Dus laterrrr. Sowieso leuk om het Van Abbe van binnen te zien als je dat nog nooit gedaan hebt.

Design Academy

Zie boven

Modebelofte/Rechtestraat

Zie boven

Markt

Op de markt de installatie (waar je in kunt) ‘the future city is flexibel’ Zie foto. Zelf ervaren en om de hoek bij Modebelofte.

NRE-terrein

Dit wordt momenteel grondig gesaneerd maar er is nog steeds wat te zien en de horeca met Nul Zes, Fifth NRE en Velosoof is hier prima op orde. Ik zag op de eerste verdieping van Nul Zes hele mooie dingen en vergaapte me aan Dutch Design Bikes. Helaas wel zonder VanMoof. Foei!

VDMA/Vestdijk

Vorig jaar dé nieuwe hotspot dankzij Maarten Baas. Nu niet zo spectaculair maar wel de moeite waard omdat een aantal designers rondom het begrip natuur en weer diverse mooie zaken laten zien. Wat dacht je van een nep-specht om de insectenpopulatie in stand te houden? Of even liggen en staren naar een witte sterrenhemel? Verder laat Envisions groter dan ooit hun materialen zien. Niet voor beginners wel leuk!

Design Perron/Dutch Invertuals

Zie boven

EAST AREA

Sectie-C is dus gewoon een must-see-do-act locatie. Ga er hene mensen!

Parkeren, design rides en fiets

Fiets

Alle DDW-locaties zijn goed te bereiken met de fiets. ABN AMRO maakt het voor bezoekers met een DDW Ticket mogelijk om zich gratis van A naar B te verplaatsen per fiets. Je kunt er een huren bij Urban Wheelz Center op het Ketelhuisplein, Design Perron/Dutch Invertuals of op het Lichtplein.

Let op: alleen op vertoon van een geldig identiteitsbewijs en creditcard. Het huren van een fiets zonder DDW ticket is € 10,-, zolang de voorraad strekt!

Gratis taxi alias Design Ride

Je ziet ze overal. Die Volvo’s met grappige dingen op het dak. Het mooie is dat ze je gratis van de ene naar de andere DDW-locatie brengen. Er zijn vaste opstapplaatsen bij het Ketelhuis op Strijp-S, Bij Piet Hein Eek, Witte Dame (achterzijde) Stadhuisplein en Sectie-C. Ben je zondag 21 of maandag 22 op de DDW dan heb je kans dat je mij in zo’n taxi treft. Groet even dan! 😉

Vervoer naar de DDW, parkeren

Ik zou met de trein komen en uitstappen op centraal of Strijp-S. Kom je toch met de auto parkeer hem dan ergens langs buslijn 401 of 402 en ga verder met de bus. Of ergens bij Sectie-C en pak daar een design ride.

Ik wil hier graag vier (Eindhovense) ondernemers voor het voetlicht halen. Omdat ik van ondernemers hou, van Eindhovenaren en van deze mensen.

ONDER DE LEIDINGSTRAAT IS DE BESTE LUNCHTENT VAN EINDHOVEN (zo!)

Lekkere broodjes en super verse sappen bij  Mr. Morris tussen het station en het 18-septemberplein.

En als je nu eens gewoon zin hebt in friet met een frikandel speciaal en dan ook nog eens echt lekkere friet en een goeie frikandel dan moet je dus naar de hoek van de Willemstraat met de St. Antoniusstraat. Want daar zit de onvolprezen beste friettent binnen de ring; De Willem. Doe ze de groeten!

En als je om een uur of twee ‘s middags zin hebt in ontbijt dan ga je naar Meneer de Boer, die overigens geholpen wordt door verdacht veel vrouwen. Goeie koffie (nummer 24 in de AD koffietest van vorig jaar met een vette 8!!) maar vooral een fijn ontbijt. Of je nu om 8:00 komt of om 15:00.  Doe ze de groeten!