TIPS Dutch Design Week (DDW) 2018 #DDW18 In gewoon Nederlands

Het is weer (bijna) gelukt. Alle locaties in een dag bezoeken. En ik werd er weer blij van mensen! Mijn blog met tips voor de Dutch Design Week Eindhoven wordt elk jaar meer bekeken en mensen vragen me al weken van te voren: ‘waar moet ik naartoe bij de design week?, heb je tips?’ Hieronder per locatie wat er ongeveer te zien is. En wat de beste plekken zijn.  Je kunt ook nog altijd hier de tips van vorig jaar lezen (let op: veel is dus NIET actueel).

ALGEMEEN 1: Neem de tijd om naar de verhalen te luisteren van de mensen die bij de werken staan of lees in ieder geval waar het project over gaat. Met duiding meer plezier. Echt!

ALGEMEEN 2: Je hoeft niet te raden wat in elke hal en elke tentoonstelling terugkomt. Hergebruik is hotter dan hot deze designweek!

ALGEMEEN 3: Zoals elk jaar drie routes, een voor de DDW-gevorderden, een voor de designweek – maagden, en een voor de DDW-kids. Je vindt ze onderaan.

De drie hoofdtips (als je dan ook maar niet vergeet naar de Kazerne te gaan)

1. Graduation Show Design Academy Eindhoven (Let op: nieuwe locatie) inclusief Robot Love

Je moest er al heen maar nu kun je er echt niet meer omheen. WAT EEN RUIMTE! In de oude Campinafabriek aan de Kanaaldijk presenteren de afstudeerders van de Design Academy dit jaar hun werken. Mooi ruim opgezet. Grote teksten die je van een afstand kunt lezen met het hoe en wat. Dus niet meer in een zweterige hal op een klein papiertje lezen wat je ziet. Vraag trouwens vooral ook veel aan de trotste studenten die bij hun werk staan.

Een paar hoogtepunten die ik al zag. “Yellow Spot’ van Elisa Otanez.” Een aanklacht tegen het gebrek aan openbare toiletten voor dames in de openbare ruimte. Het “Tiger Penis Project van Kuang-Yi Ku” waarbij hij kunstmatig een penis maakt om toch tegemoet te komen aan de Chinese vraag naar ingrediënten voor medicijnen maar tegelijkertijd de edele dieren van bepaalde dieren beschermt en de “Paper Pulp Printer van Beer Holthuis.” Niet 3D-printen met plastic maar met papierpulp waar we heel veel van hebben. En “Bricknic” gebaseerd op een Afrikaans ritueel hebben drie studenten holle bakstenen gemaakt die je mee kunt nemen naar een centrale plaats. In de bakstenen doe je je prutje, je maakt van de bakstenen een soort schoorsteen. Vuurtje in het midden en daarna samen eten. Is al in productie via Römertopf. Nice!

Er is nog veel, veel, veel meer te zien. Op het terrein ook een Fashion tentoonstelling en Robot Love. (Tip voor (jonge) kinderen). Trek minstens drie uur uit!

2. Sectie-C

Ja mensen, ik kan wel blijven zeggen dat je naar Sectie-C moet tijdens de DDW, en ik doe het ook. JE MOET NAAR SECTIE-C. Zo! En waarom dan wel? Omdat hier de mix van fijne haardvuurtjes, goede wijn, leuke mensen, authentieke ateliers, verrassende zaken en de onnavolgbare Maarten Coolen precies dat vertegenwoordigen wat de design week is. Dus ik zeg het nog een keer. Ga naar Sectie-C. Zei ik al dat je naar Sectie-C moest?

Voor kinderen is er weer een superleuke speurtocht waardoor ook de ouders alle hallen zien. Je gaat op zoek naar Storkje en volgens mij kun je leuke prijzen winnen maar dat weet ik niet zeker.

2a. Wildplassen Sectie-C

Als je nu nog niet overtuigd bent dat je naar Sectie-C moet, dan kun je als man, vrouw en genderneutrale gewoon legaal wildplassen.

 

 

 

 

 

 

 

3. Plan-B

Het ligt dan misschien uit de richting (namelijk op industrieterrein De Hurk) maar het is én zeer de moeite waard voor de klein-en-fijn kunst en designliefhebber én makkelijk te fietsen of te design riden.

Al ging je alleen voor Kiki en Joost dan kwam je al aan je trekken maar er is nog veel meer te zien (en te eten en drinken) op deze opvallende locatie. Beneden in de kelder en vooral ook op verdieping drie (die je met een authentieke Philips-bedrijfslift bereikt) staan een heel aantal leuke en originele opstellingen.

Ik sprak met de enthousiaste Diederik Schneemann die in alles kunst ziet. Super tof! Vazen van smurfen en een schaamschot van oude 3d-kaarten zodat oude verzamelingen echt tot leven komen. Ook maakte hij met een fotograaf plaatjes van borden voedsel die zo uit een Michelinster restaurant hadden kunnen komen, ware het niet dat het van plastic (zwerfaval) is gemaakt. Een spiegel van oude slippers en een vaas samengesteld uit delen van top designers.

Floris Hovers staat er ook. Met zijn Instagram tractorproject waar hij elke dag een foto maakt van een zelfgemaakte tractor. Maar ook met ‘Return to Sender’; Nepalese vrouwen maakten in een door mannen gedomineerde cultuur boekjes en een gave slinger van papier van de Lokta-plant.

En wat dacht je van de Random-Machine? Een fraai ontworpen kastje die je helpt bij keuzestress. Deze kiest voor jou je favoriete ontwerper en print die uit. Kan ook commercieel voor van alles worden ingezet Van Studio Erik Stehmann en sssssst.

Strijp Area

Op Strijp is weer van alles te doen en te zien. Een samenvatting.

Piet Hein Eek (Strijp-R)

Bij Piet Hein Eek is het altijd feest tijdens de DDW. Hij geeft een podium aan jonge designers maar je kunt er ook heerlijk lunchen, koffie drinken, de winkel van PHE bezoeken (en veel kleine en grote snuisterijen kopen). En loop vooral ook naar de winkel boven, waarin veel van Piet Hein Eeks design te bewonderen is.

Strijp-T

Bij en om Van Berlo die in een getransformeerde energiecentrale (heul mooi!) zit vind je ‘Embassy of Health’ Met zoals je kan verwachten allerlei innovatie en technische gezondheidsoplossingen.

Manifestations (Veemgebouw, 8e etage)

Op de 8e etage van het Veemgebouw presenteren diverse afstudeerders van kunstacademies in Nederland zich onder het mom van ‘will the future design us?” Van tongen die je kunt kopen om te spreken als bijvoorbeeld Mr. Bean tot Arcade games die je speelt om geen advertenties om je oren te krijgen tot plastic vormen die uit plastic bekertjes komen waar dan weer hele mooie schoenen van worden gemaakt.

Het leuke van Manifestations is dat de net afgestudeerden puur en enthousiast zijn en de projecten vaak praktisch en herkenbaar.

 

Enversed (Veemgebouw, 7e etage)

Het grootste VR-center in Europa! Super tof als je hier nog nooit geweest ben en vooral leuk met (jonge) kinderen. Rechts is een gedeelte waar je gratis toegang hebt en je bijvoorbeeld virtueel kunt paragliden.

DDW Expo en Dutch Design Awards (Veemgebouw, 2e en 3e etage)

Let op. De 7e en 8e etage ga je naar binnen via de zijkant van het gebouw. De 2e en 3e etage bereik je via de oprijramp (is dit een woord?) van de parkeergarage aan de lange zijde.

Dutch Design Awards

Traditioneel staan hier de genomineerden voor de Dutch Design Awards. Dit zijn projecten die je misschien herkent van voorgaande jaren. Dat klopt! De awards gaan altijd naar afgeronde projecten uit het verleden. Mocht je super toffe projecten als de Swap-Fiets of the peoples pavilion hebben gemist dan kun je die hier (deels) nog zien en stemmen voor de publieksprijs bij een alleraardigste vrijwilligster.

Design Expo

Op de Design Expo een brede keuze aan de wat meer gearriveerde designers en jonge talenten. Zoals bijvoorbeeld Lilian van Daal die een prachtige stoel heeft ontwikkeld waarbij ze de natuur als inspiratiebron heeft gebruikt en een 3D geprint materiaal heeft gemaakt wat zacht en tegelijk ook sterk is. En mooi (zie foto hieronder). Ze vertelt er graag over.

In het ‘materialenhoekje’ vind je diverse vormen van materiaalgebruik gepresenteerd in een enorme bak met kiezels. Ik vond vooral het plastic dat van algen gemaakt wordt erg gaaf.

De oranje poppen op de foto worden gemaakt in een project waarbij vluchtelingen en bewoners samen zaken maken waar mensen blij van worden. De roze schoen is de befaamde kauwgomschoen. Fijn hergebruik.

Klokgebouw 

In het klokgebouw weer twee hallen vol pret-a-porter design van grote jongens als Renault, Ahrend en Samsung. Ik vond de Loungescape Powernap van Ahrend een vondst. 10-15 minuten powernappen op kantoor verhoogt dus gewoon de productiviteit. U zult allen slapen!

ABN-Amro heeft een heel groot deel ingericht om tiny houses en andere duurzame woonoplossingen te tonen.

Mind the Step

In een aparte hal presenteren de studenten van de technische universiteiten in Nederland zich. Stuk voor stuk kleine, fijne projecten die crossverbanden leggen tussen technologie, design en maatschappij.  En een prototype elektrische Formule 1 wagen. Dat ook.

Wat dacht je van een systeem waarbij licht verstandelijk gehandicapten door middel van tags en signalen makkelijker dagelijkse taken kunnen uitvoeren? Of een ‘critical design project’ waarbij de kwaliteit van de zuurstof die je inademt afhankelijk is van je sociale en maatschappelijke prestaties? Dus hoe meer vrijwilligerswerk je doet of hoe minder je vliegt hoe zuiverder de lucht die je inademt. Of een site die pretendeert het grootste canvas van de wereld te zijn waarbij iedereen een deel van het kunstwerk kan bijdragen? Vraag vooral aan de studenten om te duiden, dan heb je een toffe middag.

(Met dank aan Barbara Vugs die stiekem even de razende reporter hielp)

Ketelhuisplein

Op het centrale plein kun je eten, drinken, naar oplossingen van de provincie kijken maar ook over een heuse 3D geprinte brug lopen, die later in Amsterdam over een kanaal gespannen zal worden. Ik liep er zonder vrees overheen.

Eten Ketelhuisplein

Op het plein is een foodrondje met foodtrucks. De onvervalste Houben Worstebroodjes (ook vega) kun je er eten. Ik had een heerlijk Tom Kai Gai bij Soeppa! en ik kreeg een tip van Ton de Win dat je er ook “Anti-afval ballen.” kan eten. Aardappelresten vermengd met kaas, bier en dan paneren en in de frituur. De prijs is overigens minder ‘afval’: €4,50 per portie van 4 balletjes.

Broeinest en Microlab

Deze twee liggen aan de zuidkant van Strijp vlak bij elkaar. Klein en fijn. Broeinest met mooie materialen, mooie technieken en mooi gecureerd, fijnzinnig. Zie voor een indruk de foto’s. In Microlab het wat minder toegankelijke ‘Morph.’

Central Area

TAC

Sowieso een mooie plek om even bij te komen in het prachtige cafe. Onder ‘Trajectories’ presenteren diverse jonge designers zich. De HKU Maastricht en de afstudeerders van ArtEZ. Verder nog veel meer. Bijvoorbeeld IDEA een designsupermarkt gebaseerd op de grote Zweedse reus.

Ik kreeg uitleg bij een modeproject van een van de afstudeerders van ArtEZ. Zij pakte een designerschoen en zocht daarbij het vaak ‘gekopieerde’ exemplaar van de Zara. Die laatste kopieerde ze fysiek letterlijk tig keer over elkaar en daarmee creëerde ze weer een nieuwe schoen. Hoe gaaf!

Modebelofte (1e etage V&D-gebouw)

De Modebelofte is een jaarlijkse must-see. Dit jaar dus in het oude V&D-gebouw. Als je binnenkomt ben je eerst een beetje gedesoriënteerd maar loop over de zwarte loper naar de iglo’s en laat je verrassen hoe jonge mensen de mode van nu zien.

Je moet wel zeer onmodieuze plastic dingen om je hippe adidasjes. Maar zelfs dat zou ik doen want het is de moeite waard.

Op de begane grond veel te doen voor kinderen. Van rijden op elektrische skelterdingen tot design-knutselen gefaciliteerd door de Bibliotheek Eindhoven

Markt

Op de markt staat net als vorig jaar een groot object waarbij je niet direct snapt wat de bedoeling is. Als je dichterbij komt zie je een stadsstrand onder warmtelampen. Het is natuurlijk van de gekke dat je zoiets doet in een tijd van CO2-ellende, maar de Eindhovense ontwerpers wilden hiermee laten zien dat we in de toekomst zoveel natuurlijke bronnen van energie hebben dat we ons dan een dergelijk stadsstrand kunnen veroorloven met artificiële zonnewarmte.

Kazerne

Hoewel een deel van de Kazerne momenteel verbouwd wordt, en de expositieruimte iets beperkter is, is het zeker de moeite waard! Alleen al voor de magische sereen bewegende lampen die langzaam open en dicht bewegen (Studio Drift). Verder een prachtig project van een bellenblaaswand, en Li Edelkoort die samen met Kiki van Eijk een tentoonstelling cureert van gebruiksvoorwerpen die terugkomen in wandkleden. Oud ontmoet nieuw. Ook hier een wannahave badkuip en de piece de resistance is voor mij de protopunk buitenhaard van Joost.

VDMA

Dit jaar geen grote Maarten Baas, maar een internationaal circulair project geïnitieerd door Dave Hakkens (de man van de modulaire telefoon) dat zich richt op het hergebruiken van plastic. De gemeente Eindhoven stelt anderhalf jaar de ruimte ter beschikking zodat 40 internationale gasten zich kunnen richten op het bouwen van machines die afvalplastic op een verantwoorde manier kunnen hergebruiken. Omdat plastic nooit wacht zijn de mensen tijdens de DDW gewoon aan het werk. Je mag ze niet voeren.

Dutch Invertuals (Fuutlaan Design Perron)

Ik heb wel eens ooit gezegd dat ik verliefd ben op Wendy Plomp, en dan bedoel ik natuurlijk op Wendy Plomp de curator, die dit jaar ook ambassadeur is van de DDW. Die verliefdheid wordt elk jaar dieper. Ook dit jaar kun je als je van conceptueel design houdt weer genieten van een aantal werken met als thema ‘Take Away’, oftewel, hoeveel kun je loslaten van de wereld waarin je nu leeft? Wat heb je echt nodig? Pak vooral de omschrijving erbij en ik waarschuw maar een keer, dit is voor de die-hard conceptuele designliefhebber.

Hallenweg

Dit jaar maar vier locaties op de Hallenweg. Ik ging naar de kerk en zag daar een aantal oplossingen en verduidelijkingen van het waterprobleem in Nederland. Een initiatief van overheid en bedrijfsleven.

Bij Vij5 kun je door middel van een crowdfundingactie de nieuwe kleuren van de ‘tweedoek’ bepalen. (een theedoek en handdoek ineen). Het leuke is dat in de ruimte er ook meubels en serviesgoed in die kleuren staan tentoongesteld. De stand staat onder de te kiezen kleuren (die ook door het publiek zijn bepaald al). Leuk! Meedoen kan hier: http://www.vij5.nl/nl/

Van Abbemuseum

Als je, net als ik, een modernekunstliefhebber bent dan ken je het Van Abbe al lang. Als je het wilt worden dan zou ik zeker ook de vaste collectie (en de prachtige nieuwbouw bekijken). Met je DDW-bandje krijg je ook nog eens een fikse korting (en met museumkaart sowieso gratis).

Maar er is ook een superinteressante tentoonstelling gewijd aan Alibaba de e-commerce gigant uit China. Negen designers gingen los op deze reus die geopolitieke invloed heeft en waarschijnlijk steeds meer gaat krijgen. Het emancipeert hele gebieden maar wakkert ook consumentisme aan en zo kan ik nog wel wat tegenstellingen verzinnen. Mooi om te zien hoe dat hier is uitgewerkt. (nog langer te zien dan alleen in de designweek; tot 11 november 2018).

Routes
Dit zijn routes die je redelijk goed in een dag (8 uur) kunt doen.

Route DDW-maagden

Graduation, Piet Hein Eek, Veemgebouw, Kazerne. Sluit de dag vooral af op Sectie-C want dat leeft vooral na vieren. (Let op, doe dit vooral met een Design Ride want deze locaties liggen het verst uit elkaar van allemaal).

Route DDW-gevorderden

Plan B, Dutch Invertuals, Modebelofte, TAC, Van Abbe en uiteraard Sectie-C.

Route DDW-kids

Enversed (Veemgebouw), Robot Love (Campina), V&D begane grond, voor de oudere kinderen VDMA om te laten zien hoe de circulaire economie werkt, en natuurlijk Sectie-C.

Parkeren, design rides en fiets

Fiets

Alle DDW-locaties zijn goed te bereiken met de fiets. ABN AMRO maakt het voor bezoekers met een DDW Ticket mogelijk om zich gratis van A naar B te verplaatsen per fiets. Je kunt er een huren bij Urban Wheelz Center op het Ketelhuisplein, Design Perron/Dutch Invertuals of op het Lichtplein.

Let op: alleen op vertoon van een geldig identiteitsbewijs en creditcard. Het huren van een fiets zonder DDW ticket is € 10,-, zolang de voorraad strekt!

Gratis taxi alias Design Ride

Je ziet ze overal. Die elektrische Renaults met grappige dingen op het dak. Het mooie is dat ze je gratis van de ene naar de andere DDW-locatie brengen. Er zijn vaste opstapplaatsen bij het Ketelhuis op Strijp-S, Bij Piet Hein Eek, Witte Dame (achterzijde) Stadhuisplein en Sectie-C. Ben je zondag 21 of maandag 22 op de DDW dan heb je kans dat je mij in zo’n taxi treft. Groet even dan! 😉

Vervoer naar de DDW, parkeren

Ik zou met de trein komen en uitstappen op centraal of Strijp-S. Kom je toch met de auto parkeer hem dan bij P+R Meerhoven (bij McDonalds). Lijn 401 en 402 en 403 komen daarlangs en ook langs Strijp-S en centrum.  Of ergens bij Sectie-C en pak daar een design ride.

Ik wil hier graag vier (Eindhovense) ondernemers voor het voetlicht halen. Omdat ik van ondernemers hou, van Eindhovenaren en van deze mensen.

ONDER DE LEIDINGSTRAAT IS DE BESTE LUNCHTENT VAN EINDHOVEN (zo!)

Je kunt natuurlijk op Strijp-S overal koffie krijgen. Maar wil je even rust en je terugtrekken in een fijn tentje met hele goeie koffie en dito personeel. Ga dan naar de De Jonghlaan 32 (vlakbij Philips Stadion en PSV-laan en dus ook niet ver van Strijp-S). Ze hebben ook een filiaal op het design perron. Lees de grappige tekst op het bord en je weet dat je goed zit!

En als je nu eens gewoon zin hebt in friet met een frikandel speciaal en dan ook nog eens echt lekkere friet en een goeie frikandel dan moet je dus naar de hoek van de Willemstraat met de St. Antoniusstraat. Want daar zit de onvolprezen beste friettent binnen de ring; De Willem. Doe ze de groeten!

En als je om een uur of twee ‘s middags zin hebt in ontbijt dan ga je naar Meneer de Boer, die overigens geholpen wordt door verdacht veel vrouwen. Goeie koffie (nummer 24 in de AD koffietest van 2016 met een vette 8!!) maar vooral een fijn ontbijt. Of je nu om 8:00 komt of om 15:00.  Doe ze de groeten!