TIPS Dutch Design Week 2019 in gewoon Nederlands #DDW19

Het is me, of eigenlijk ons (samen met Barbara Vugs) weer gelukt! (Bijna) alle locaties van de Dutch Design Week Eindhoven in één dag bezoeken. Mijn blog met tips voor de Dutch Design Week Eindhoven wordt elk jaar meer bekeken en mensen vragen me al weken van te voren: ‘waar moet ik naartoe bij de design week?, heb je tips?’ En dus tref je hieronder per locatie wat er ongeveer te zien is. En wat de beste plekken zijn. Je kunt ook nog altijd hier DE TIPS VAN 2018 lezen.

ALGEMEEN 1: Neem de tijd om naar de verhalen te luisteren van de mensen die bij de werken staan of lees in ieder geval waar het project over gaat. Met duiding meer plezier. Echt!

ALGEMEEN 2: Zoals elk jaar maak ik drie routes, een voor de DDW-gevorderden, een voor de designweek–maagden, en een voor de DDW-kids. Je vindt ze vanaf zaterdagavond 19 oktober beneden aan deze blog.

ALGEMEEN 3: De te verwachten hoofdthema’s voor deze DDW zijn: circulariteit en bio-ontwerp, oplossingen voor plastic, kunstmatige natuur en innovaties in materialen.

MIJN DRIE FAVORIETEN VAN DIT JAAR.

1. Graduation Show Design Academy Eindhoven (Let op: voor het tweede jaar nieuwe locatie)

Je moest er al heen maar nu kun je er echt niet meer omheen. WAT EEN RUIMTE! In de oude Campinafabriek aan de Kanaaldijk presenteren de afstudeerders van de Design Academy ook dit jaar hun werken. Mooi ruim opgezet. Ook dit jaar weer redelijke teksten die je van een afstand kunt lezen met het hoe en wat (wel in Engels alles). Dus niet meer in een zweterige hal op een klein papiertje lezen wat je ziet. Vraag trouwens vooral ook veel aan de trotste studenten die veelal bij hun werk staan te stralen.

Er is nu ook uitgebreide horeca in de hal en DENF verzorgt de koffie. Dus goed!


2. Sectie-C

Ja mensen, ik kan wel blijven zeggen dat je naar Sectie-C moet tijdens de DDW, en ik doe het ook. JE MOET NAAR SECTIE-C. Zo! En waarom dan wel? Omdat hier de mix van fijne haardvuurtjes, goede wijn, leuke mensen, authentieke ateliers, verrassende zaken precies dat vertegenwoordigen wat de design week is. Dus ik zeg het nog een keer. Ga naar Sectie-C. Zei ik al dat je naar Sectie-C moest?

Dit jaar zijn er speciale Atelier diners! In een atelier tussen de machines genieten van eetkunst of eetdesign of hoe je het ook wilt noemen. Wij aten bij Studio Daniel Costa. Aan een lage tafel creëerde  Eylien Lommen van LEF (Lets Explore Food) een menu van het jaar 2050. Voor de echte toekomstbeleving legde een stem via een hoofdtelefoon voor elke gang uit wat we kregen te eten, terugblikkend op de situatie in 2019 en hoe het “nu” is in 2050. En in de toekomst eet je pillen, algen en krekels. En mensen, ik kan niet wachten! Wat een top-ervaring! Dank Linda van Sectie-C voor het tippen.

Hier kun je zo’n onvergetelijke ervaring boeken:  https://www.ddw.nl/nl/programma/1922/atelier-dinner

O ja, en in de weekenden kun je bij Maarten Coolen een workshop LABORATORIO NEGATIVO POSITIVO: CREATIEVE WORKSHOP BLAUWDRUK volgen. Kei leuk! Check: https://www.maartencoolen.nl/agenda/laboratorio-negativo-positivo/

3. Strijp-T

Strijp-T huisvest de Embassy of health en embassy of sustainability Oftewel gezondheids- en duurzaamheid ambassades. 😉 Maar is dit jaar de verassing onder de locaties! Met stip op drie!

TQ: Drivers of Change

Gebouw TQ is fantastisch opgeknapt en herbergt nu de tentoonstelling van TU-studenten in Nederland: ‘drivers of change’ en dat is echt een aanrader. Veel concrete projecten. Zoals een hartklep die van plastic langzaam door lichaamscellen wordt overgenomen. Een elektrische raceauto die aan Le Mans gaat deelnemen, een couveuse die middels het matras de ademhaling en hartslag meet en de windtoren die hopelijk in de toekomst generatoren op festivals overbodig maakt. Aanrader! Overigens kun je buiten in het gloeilampplantsoen ook nog design proeven.

Bij Van Berlo

Ga vooral ook even het pand van Van Berlo binnen als het alleen al is om het pand. Ikea staat er met hun milieuverantwoorde collectie.

STILLLEVEN (Gebouw TQ, achterzijde)

Een onverwachte prachtige parel een beetje achteraf. De provincie Brabant verzamelde oorlogsverhalen per dorp en stad en Studio Rocco Verdult maakt daar maquettes (hij noemt het stills) bij. De verhalen kun je lezen in het bijbehorende boek. Prachtig gecureerd, boeiende hartbrekende verhalen.

4. Speciale vermelding: het appeljurkje

Daniëlle Ooms studeerde af aan de TU/e op een bio-afbreekbaar appel-jurkje. Het is op maar liefst drie plekken te zien. In het house of Innovation en in gebouw TQ. Maar de mooiste opstelling vind je bij Manifestations op de 8e etage van het Veemgebouw.
Zou je het jurkje ook kunnen eten?

Strijp Area

Op Strijp is weer van alles te doen en te zien. Een samenvatting.

Piet Hein Eek (Strijp-R)

Bij Piet Hein Eek is het altijd feest tijdens de DDW. Hij geeft een podium aan jonge designers, waarvan ik er eentje sprak die uit Taiwan kwam en van verschillende culturen metaal in alle vormen andere bestemmingen gaf. Zo kende zij de punten niet die duiven van gebouwen moet weghouden en ze bouwde dat om tot een bordenrek waar de scherpe kantjes waren afgehaald. Je kunt hier ook heerlijk lunchen, koffie drinken, de winkel van PHE bezoeken (en veel kleine en grote snuisterijen kopen). En loop vooral ook naar de winkel boven, waarin veel van Piet Hein Eeks design te bewonderen is. Dit jaar staat de sloophouten kast weer in de belangstelling want die is nu 30 jaar oud!

Manifestations (Veemgebouw, 8e etage)

Op de 8e etage van het Veemgebouw presenteren diverse afstudeerders van kunstacademies in Nederland zich onder het mom van ‘Super powers.’ Robotica, bio-design en E-Mode.

Het leuke van Manifestations is dat de net afgestudeerden puur en enthousiast zijn en de projecten vaak praktisch en herkenbaar.

Je ziet hieronder Barbara een reis door de kosmos maken waar de sensoren haar warme en koude prikkels geven. Ook is er een apocalyptisch landschap en een soort monster waar je onder kunt liggen. Super leuk, elk jaar weer.

TIP: Ga hier vroeg naartoe. Wachten op een van de liften naar de 8e kan lang duren als het druk is en is een claustrofobische ervaring.

Enversed (Veemgebouw, 7e etage)

Het grootste VR-center in Europa! Super tof als je hier nog nooit geweest ben en vooral leuk met (jonge) kinderen. Rechts is een gedeelte waar je gratis toegang hebt en je bijvoorbeeld virtueel kunt paragliden.

DDW Expo en Dutch Design Awards (Veemgebouw, 2e en 3e etage)

Let op. De 7e en 8e etage ga je naar binnen via de zijkant van het gebouw. De 2e en 3e etage bereik je via de oprijramp (is dit een woord?) van de parkeergarage aan de lange zijde.

Dutch Design Awards

Traditioneel staan hier de genomineerden voor de Dutch Design Awards. Dit zijn projecten die je misschien herkent van voorgaande jaren. Dat klopt! De awards gaan altijd naar afgeronde projecten uit het verleden. Je kunt hier ook stemmen voor de publieksprijs bij een alleraardigste vrijwilligster.

Design Expo

Op de Design Expo een brede keuze aan de wat meer gearriveerde designers en jonge talenten uit de hele wereld. Wij vonden de watervaas echt prachtig

Klokgebouw 

In het klokgebouw weer drie hallen vol pret-a-porter design van grote jongens. Zo vind je er grote elektrische auto’s een een primeur van een elektrische scooter. Het kantoor van de toekomst dat op een jungle lijkt en een interactieve tafel en lichtgevende stoelen. Voor ieder wat wils behapbaar design.

Ketelhuisplein

Op het centrale plein kun je eten, drinken en naar oplossingen van  Game Changers Experience by ABN AMROBrabant Living LabEmbassy of Safety  Embassy of Circular & Biobased Building(including The Growing PavilionBiobasecamp), deel van World Design Embassies kijken.

Het paviljoen kun je met een trap bestijgen. Martijn Paulen, de directeur van de designweek noemde de manier met hout bouwen het beton van de toekomst. Ervaar dat zelf!

Eten Ketelhuisplein

Op het plein is een foodrondje met foodtrucks. En de geweldige worstenbroodjes van Houben.

MU

Dit jaar is het object weg bij MU en vertellen de designers de verhalen. En in die lege ruimte kun je aardig dansen! Echt leuk om even binnen te lopen.


Broeinest

Dit ligt naan de zuidkant van Strijp vlak bij elkaar. Klein en fijn. Broeinest met mooie materialen, mooie technieken en mooi gecureerd, fijnzinnig. En zeer Instagrammable!

Circulab

Alleen al de locatie aan de Glaslaan (ook na DDW!) is de moeite waard voor liefhebbers van industrieel erfgoed. In een oude chemische bunker presenteren Woonbedrijf, Inbo architects en 12N Urban Matters plannenom 20 circulaire sociale woningen te ontwikkelen en te bouwen met hergebruikte materialen en producten. Waar liggen oplossingen? Welke ontwerpstrategie passen we toe? En hoe ervaren bewoners van deze huurwoningen de keuzes?

Best ver weg maar goed te doen:

PLAN_B

Het ligt dan misschien uit de richting (namelijk op industrieterrein De Hurk) maar het is én zeer de moeite waard voor de klein-en-fijn kunst en designliefhebber én makkelijk te fietsen of te design riden.

Dit jaar met bijvoorbeeld algen die als verf dienen en na een tijdje vergaan. Je kunt dan een schilderij beschermen tegen buitenlicht en er nooit naar kijken óf ervoor kiezen om te kijken en dan op de koop toenemen dat het schilderij of de wandschildering vergaat.

Kiki en Joost zijn verhuisd naar het Campina-terrein maar er zijn nog restjes van ze te vinden. En je kunt er heerlijke broodjes eten van uiterst vriendelijk personeel.

Hallenweg

Ook de studio’s op de Hallenweg gooien tijdens de DDW hun deuren open voor bezoekers. Je vindt hier onder andere ‘Hotel Insomnia’, waar verschillende soorten fictieve maar ook echte accommodaties worden aangeboden, waarbij gespeeld wordt met het concept hotel. Daarnaast zijn er nog een aantal exposities te zien.

Central Area

TAC

Sowieso een mooie plek om even bij te komen in het prachtige cafe. Onder ‘what a time to be alive’ presenteren diverse jonge designers uit de hele wereld zich.

Modebelofte (oude V&D-gebouw)

De Modebelofte is een jaarlijkse must-see. Dit jaar dus weer in het oude V&D-gebouw. Het mooie is dat elke ontwerper zijn eigen cultuur meeneemt. Mooi gecureerd en als je modeliefhebber bent een moetje!

Markt

Op de markt staat net als vorig jaar een groot object. Dit keer de GEM-toren. Die middels wind- en zonne-energie festivals van stroom voorziet.

VDMA

In het VDMA vind je, net als vorig jaar, een werkplaats onder de noemer ‘Precious Plastic’.
Bezoekers kunnen hier een eerste blik werpen op het Precious Plastic Universum: een alternatief plastic recycling ecosysteem voor iedereen.
Naast het presenteren van nieuwe en verbeterde machines en innovatieve producten, worden er dagelijks workshops in product development, duurzame mode en productie van biomateriaal gegeven (iedere dag met uitzondering van zondagen).

Kazerne

De Kazerne is sowieso een mooie eetplek. Met het fantastische restaurant Benz als klapstuk. Dit jaar is het niet zo spectaculair als voorgaande jaren en wat minder groot. Eerder klein en fijn. Maar je kunt er dan wel weer de protopunk buitencollectie van Kiki en Joost bekijken en protopunk kopen!

Dutch Invertuals (Fuutlaan Design Perron)

Wendy Plomp (op wie ik, zoals al eerder gezegd, een beetje verliefd ben als curator), heeft voor 10 jaar Dutch Invertuals weer uitgepakt maar dan op haar ingetogen, mooie manier. Het thema is ‘cirkels’ en dat beelden diverse designers die de afgelopen 10 jaar hebben geëxposeerd prachtig uit. En voor de duidelijkheid en de mensen die mijn blog kennen weten dit. Dit is conceptueel design. Je moet ervan houden. Ik hou d’r van.


Van Abbemuseum

Als je, net als ik, een modernekunstliefhebber bent dan ken je het Van Abbe al lang. Als je het wilt worden dan zou ik zeker ook de vaste collectie (en de prachtige nieuwbouw bekijken). Met je DDW-bandje krijg je ook nog eens een fikse korting (en met museumkaart sowieso gratis).

Campina-terrein en Kanaaldijk

Naast De Graduation Show (zie boven), de water-ambassade en diverse ateliers bevindt zich het nieuwe atelier van Kiki en Joost zich ook aan de Kanaaldijk net iets voor het Campina-terrein vanuit de stad (voor de Eindhovenaren, net voor de stort). Kiki en Joost gaan dit hele terrein verder ontwikkelen maar in het pand van de uitstekende container kun je alvast geniet van hun design. Vooral heel gaaf zijn de door hun ontworpen zonnepanelen.

NRE-Terrein

Dit jaar doet het NRE-terrein weer helemaal mee. Vier locaties en vooral veel fijne plekken om wat te drinken. Fifth NRE is de locatie voor DDW talks maar is voor elke Eindhovenaar en niet-eindtovenaar een must om te bekijken. Cyklist is een fiets café met bovenin een mooie collectie oude wielrentruien en memorabilia en verder kun je er een beetje struinen. Niet spectaculair wel lieflijk.

Extra tip: How to design…your own life?
Dit jaar nieuw op de DDW zijn de workshops in het Parktheater ‘How to design…your own life?’. Komt er maar geen einde aan je to-do lijst? Ben je steeds te druk? Ontwerp dan je leven! In deze workshops gaan deelnemers aan de slag met het ontwerp van hun eigen week.

Tickets via Eventbrite:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-workshop-how-to-designyour-own-life-dutch-design-week-72662594777?aff=eand

Routes
Dit zijn routes die je redelijk goed in een dag (8 uur) kunt doen.

Route DDW-maagden

Graduation, Piet Hein Eek, Veemgebouw, Kazerne. Sluit de dag vooral af op Sectie-C want dat leeft vooral na vieren. (Let op, doe dit vooral met een Design Ride want deze locaties liggen het verst uit elkaar van allemaal).

Route DDW-gevorderden

Plan B, Dutch Invertuals, Modebelofte, TAC, Van Abbe en uiteraard Sectie-C.

Route DDW-kids

Enversed (Veemgebouw) Ontdekfabriek (smokkelen want niet echt voor kinderen) Sectie-C (voor iedereen leuk!)

Parkeren, design rides en fiets

Fiets

Alle DDW-locaties zijn goed te bereiken met de fiets. ABN AMRO maakt het voor bezoekers met een DDW Ticket mogelijk om zich gratis van A naar B te verplaatsen per fiets. Je kunt er een huren bij Urban Wheelz Center op het Ketelhuisplein, Design Perron/Dutch Invertuals of op het Lichtplein.

Let op: alleen op vertoon van een geldig identiteitsbewijs en creditcard. Het huren van een fiets zonder DDW ticket is € 10,-, zolang de voorraad strekt!

Gratis taxi alias Design Ride

Je ziet ze overal. Die auto’s met grappige dingen op het dak. Het mooie is dat ze je gratis van de ene naar de andere DDW-locatie brengen. Er zijn vaste opstapplaatsen bij het Ketelhuis op Strijp-S, Bij Piet Hein Eek, Witte Dame (achterzijde) Stadhuisplein en Sectie-C. Ben je zondag 20 of dinsdag 22 op de DDW dan heb je kans dat je mij in zo’n taxi treft. Groet even dan! 

Vervoer naar de DDW, parkeren

Ik zou met de trein komen en uitstappen op centraal of Strijp-S. Kom je toch met de auto parkeer hem dan bij P+R Meerhoven (bij McDonalds). Lijn 401 en 402 en 403 komen daarlangs en ook langs Strijp-S en centrum.  Of ergens bij Sectie-C en pak daar een design ride.

Ik wil hier graag drie (Eindhovense) ondernemers voor het voetlicht halen. Omdat ik van ondernemers hou, van Eindhovenaren en van deze mensen.

Je kunt natuurlijk op Strijp-S overal koffie krijgen. Maar wil je even rust en je terugtrekken in een fijn tentje met hele goeie koffie en dito personeel. Ga dan naar Het Koffiehuisje op de De Jonghlaan 32 (vlakbij Philips Stadion en PSV-laan en dus ook niet ver van Strijp-S). Lees de grappige tekst op het bord en je weet dat je goed zit in een historisch Philips-pand.

En als je nu eens gewoon zin hebt in friet met een frikandel speciaal en dan ook nog eens echt lekkere friet en een goeie frikandel dan moet je dus naar de hoek van de Willemstraat met de St. Antoniusstraat. Want daar zit de onvolprezen beste friettent binnen de ring; De Willem. Doe ze de groeten!

En als je om een uur of twee ‘s middags zin hebt in ontbijt dan ga je naar Meneer de Boer, die overigens geholpen wordt door verdacht veel vrouwen. Goeie koffie (nummer 24 in de AD koffietest van 2016 met een vette 8!!) maar vooral een fijn ontbijt. Of je nu om 8:00 komt of om 15:00.  Doe ze de groeten!